STIREA ZILEI: Suntem cu totii COBAI? Rezultate SOCANTE ale unui experiment: porumbul modificat genetic provoaca tumori canceroase VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:42

Suntem cu toti cobai? Este intrebarea care macina acum o lume intreaga dupa ce oamenii de stiinta au facut publice rezultatele unui studiu asupra sobolanilor hraniti cu porumb modifcat genetic.

Rozatoarele au fost hranite timp de doi ani cu porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto.

La scurt timp dupa startul exeperimentului Comisia Europeana a autorizat achizitia si cultivarea porumbului american si in Europa, pe motiv ca nu existau suficiente dovezi stiintifice care sa probeze nocivitatea unor astfel de produse asupra organismului uman. Drept urmare si in Romania au aparut inca din 2008 astfel de culturi.

Desi autoritatile europene dau asigurari ca niciun produs modificat genetic nu este pus in vanzare decat daca este supus unor investigatii pe o durata de trei luni inainte, specialistii au o alta
parere.

Experimentul a cuprins 200 de sobolani care au fost impartiti in trei grupuri. Primul grup a primit ca hrana porumb modificat genetic.

Rozatoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume, Roundup. Al treilea grup de rozatoare a beneficiat doar de porumb obisnuit tratat cu erbicide.

Cel care a condus proiectul de cercetare, profesorul Gilles-Eric Seralini, spune ca rezultatele sunt alarmante.
Studiul a relevat o rata de mortalitate semnificativ mai mare la animalele hranite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid decat la cele hranite cu cu porumb obisnuit.

Si profesori din Romania sustin spusele cercetatorilor francezi. Si chiar daca suprafetele cultivate in Romania cu porumb modificat genetic nu sunt mai mari decat in alte tari europene, nu trebuie sa uitam ca mare parte din alimentele care ajung in farfuriile romanilor vin de peste hotare.


Franta si Belgia au sesizat inca de ieri autoritatile sanitare cu privire la rezultatele acestui studiu iar premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat astazi ca daca pericolul organismelor modificate genetic se va dovedi, atunci Franta va sustine la nivel european interzicerea lor.

In Romania, culmea, fostul sef al Monsanto Romania nu a fost nimeni altul decat fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.