Străinii care locuiesc în Italia vor plăti o taxă de 2.000 de euro pe an. Aceștia trebuie să plătească dacă vor să beneficieze de servicii medicale

Autor: Diana Ghita

Ce țară impune taxe pentru sistemul public de sănătate

Sursa: Unsplash

Guvernul Italiei își propune ca, începând cu anul viitor, să adopte mai multe măsuri fiscale. Aceste măsuri taxează chiar și un drept fundamental al indivizilor.

În această perioadă, o mare parte dintre țările Uniunii Europene întâmpină probleme în sectorul economic, ci nu doar țara noastră. Printre aceste state se numără și Italia, care, și ea, dorește să alimenteze bugetul țării prin diverse măsuri fiscale.

Câți bani trebuie să plătească străinii din Italia pentru a putea primi îngrijiri medicale

Una dintre măsuri constă în introducerea unor taxe pentru cetățenii străini care locuiesc în Italia.

Mai exact, aceștia vor trebui să achite 2.000 de euro pe an, pentru a putea beneficia de serviciul public de sănătate.

Potrivit unui comunicat transmis de către Ministerul Economiei, această taxă va fi valabilă pentru cei ce provin din statele care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Pentru rezidenții străini care sunt cetățeni ai țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se are în vedere posibilitatea înscrierii pe listele celor care au dreptul la beneficii din SSN prin plata unei contribuții de 2.000

de euro pe an.”, 
scrie în respectivul comunicat.

Proiectul de lege care include respectiva măsură a fost aprobat luni, 16 octombrie, de către cabinetul Meloni. Legea va urma să intre în vigoare din anul 2024.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Durere nemărginită pentru familia românilor morți în accidentul din Italia: "Dacă aşa a vrut Dumnezeu, nu te poţi pune împotrivă. N-am cuvinte"

Respectiva măsură încalcă principiile Constituției

Taxa va trebui plătită și de către cei cu rezidență legală, însă, în cazul lor, aceasta nu va atinge valoarea de 2.000 de euro, urmând să existe o reducere.

Cetățenii străini veniți la studii în Italia plătesc nu mai mult de 150 de euro pe an pentru serviciile de sănătate. Pentru alte categorii de rezidenți străini această taxă se poate ridica și la 2.800 de euro.

Actualmente, 1,2 milioane de români sunt stabiliți în Italia. Această valoare înseamnă aproximativ un sfert din totalitatea rezidenților de origine străină din respectivul stat.

Sunt șanse ca reforma inițiată de către Executivul din Italia să fie neconstituțională, având în vedere că Legea Fundamentală garantează suport medical gratuit pentru persoanele lipsite de posibilități financiare.

Acest aspect este prevăzut în articolul 32 al Constituției Italiene, fiind unul dintre drepturile fundamentale ale oricărui om.

„Acum va trebui să așteptăm să vedem cum va fi scrisă legea, pentru că, așa cum este prezentată astăzi, nu are nicio valoare sau bază în comparație cu sistemul și reglementările pe care le avem.”,  a declarat Giordana Pallone, membră a sindicatului FP-Cgil, pentru adnkronos.com.

Citește și: Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern. Reformele privesc și jocurile de noroc