Vaccinarea împotriva COVID-19 a început duminica, 27.12.2020, în România, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.
Mesajul lui Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel, întrebat ce le-ar spune persoanelor care se tem de reacții adverse în urma vaccinului împotriva COVID-19, a făcut următoarele precizări:
„ Să se gândească: dacă Doamne ferește se îmbolnăvesc au trei variante.
A doua variantă este să dezvolte boala într-o formă medie, spre severă și să scape fără problemă.
A treia variantă este să ajungă la terapie intensivă. Pot să scape sau să nu. Deci, să-și bage mințile în cap și să se ducă să se vaccineze.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat duminică dimineață, după ce a fost dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID în România că a fost o muncă titatnică pe parcursul acestor luni.
„Am încercat să vedem fiecare mecansim de inducere a bolii și cum putem să intervenim asupra acestor mecanisme cu medicamentele pe care le aveam.”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Carantină totală? Mii de români ar putea fi blocaţi în case
Streinu-Cercel s-a numărat printre primele cadre medicale de la Institutul Matei Balș care s-au vaccinat împotriva COVID-19.
„Fiecare care vine aici dorește să se vaccineze, e dorința de a se vaccina, nu e vorba că-l împinge cineva de la spate. Vaccinul este superb din punctul de vedere al modului în care a fost conceput. Sunt practic niște grămăjoare mici de grăsime și în interiorul acestor grămăjoare este pusă o moleculă de ARN, care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf – spike.
Întrebat cum pot fi convinși cei care nu doresc să se vaccineze, medicul a răspuns: „Nici nu se pune problema să convingem pe cineva. Dacă lumea nu pricepe că din acest virus se moare, e problema lor. Statul, respectiv statele europene au pus la dispoziția cetățenilor acest vaccin. Vor să se vaccineze, bine. Nu vor să se vaccinze, iarăși bine. Însă, dacă se îmbolnăvesc, să nu se întrebe de ce li s-a întâmplat treaba asta. Atât de simplu este”.
Primii româmi vaccinați anti-Covid
Primii româmi vaccinați anti-Covid sunt aproximativ 6.000 de angajați din 10 spitale de boli infecțioase ale țării – două din București și câte unul din Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Baia Mare și Suceava.
”Campania de vaccinare va continua, România urmând să beneficieze de 10 milioane de doze de vaccin, aproximativ 140.000 – 150.000 de doze săptămânal.
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, estimează că imunizarea întregii populații din România va fi posibilă în aproximativ șase luni.
Măsurile sanitare trebuie, în continuare, respectate pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor”, transmite Guvernul României.
Pentru a ajunge la imunizarea de masă este nevoie ca 70% din populație să se vaccineze.