Strigătul de ajutor al medicilor din București, după ce incidența a trecut de 15 la mie. „Ne mor pacienți tineri, ajung copii la ATI. Suntem la răscruce!”

Autor: Loredana Dobre

Miercuri, 13 octombrie, este una dintre cele mai negre zile pentru București, după ce incidența a depășit pragul de 15 la mia de locuitori. Medicii din Capitală fac un apel disperat către români să se vaccineze anti-Covid și să se protejeze, pentru că sistemul medical este aproape de colaps.

Colegiul Medicilor din Bucureşti transmite românilor printr-o scrisoare deschisă, postată pe Facebook, că sistemul medical nu mai poate face față creșterii exponențiale a cazurilor noi de Covid-19. Medicii ajunși la capătul puterilor fac un apel disperat și îndeamnă bucureștenii să se vaccineze anti-Covid și să ia toate măsurile pentru a se proteja de virus, pentru a aduce sistemul medical din nou pe linia de plutire.

Strigătul de ajutor al medicilor din București: „Ne mor pacienți tineri ”

„Dragi bucureșteni,Dragi români,

Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale.Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19.

Citeste si: Rata de infectare în București trece pragul de 15 la mia de locuitori. E de 10 ori mai mare decât în urmă cu o lună

Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare. În fața acestui tablou dramatic, ne gândim că gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație.

Medicina este știință, iar știința înseamnă cercetare, schimb de experiență, schimb de idei, discuții pro și contra, pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun. Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate. Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter.

Citeste si: Spitalele modulare din Pipera și Lețcani au fost redeschise. Primii bolnavi COVID au fost transferați la cele două unități spitalicești din București și Iași pentru îngrijiri

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise.

Vă asigurăm că suntem serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că ne bazăm și vă prezentăm dovezile științifice pe care le avem la dispoziție în momentul comunicărilor și că dorim și trebuie să luptăm să reconstruim relația de încredere care trebuie să existe între medic și pacientul său, între medic și societate.

DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir... Nu sunt vaccinat...

Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități. Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Mai multe școli din Capitală își suspendă cursurile cu prezență fizică din cauza infectărilor cu COVID. Lista unităților de învățământ care își închid proțile

Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, au transmis cadrele medicale de la Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Capitala a ajuns, miercuri, la o incidenţă cumulată a cazurilor de coronavirus de 15,1 la mie, de peste 10 ori mai mare decât în urmă cu o lună.  În aceste condiţii, toate spitalele din București sunt pline de pacienţi, iar medicii fac eforturi uriașe să-i salveze.