Structura anului școlar 2022-2023, complet modificată. Școala începe mai devreme, iar elevii vor avea o nouă vacanță

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 10 nov 2022, 10:20

Structura anului școlar 2022-2023 ar putea fi modificată radical 

Sursa: pexels

Structura anului școlar 2022-2023 ar putea suferi modificări semnificative, potrivit informațiilor făcute publice de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii ar putea avea o vacanță în plus, iar școala va începe mai devreme.

Anul școlar 2022-2023 ar putea veni cu schimbări majore în ceea ce privește organizarea cursurilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat cum ar putea arăta structura anului școlar 2022-2023. Elevii ar putea beneficia de o nouă vacanță în luna octombrie, școala ar putea începe mai devreme după vacanța de vară, iar anul școlar ar putea fi împărțit în trei secțiuni.

Structura anului școlar 2022-2023. Când începe școala și când vor avea elevii vacanță?

Structura anului școlar 2022-2023 nu a fost aprobată, însă se află în dezbatere mai multe modificări referitoare la felul în care va fi organizată activitatea didactică. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școala ar putea începe mai devreme în acest an, mai exact pe data de 5 septembrie. Mai mult decât atât, elevii ar putea avea o nouă vacanță în luna octombrie. Dacă până acum doar grădinițele și elevii din ciclul primar intrau în vacanță în octombrie, în anul școlar 2022-2023, toți elevii ar putea beneficia de o săptămână de vacanță.

O altă modificare este și introducerea unei săptămâni „verzi” în structura anului școlar 2022-2023. Aceasta ar putea fi în luna mai, iar autoritățile își doresc ca toate cursurile să se desfășoare în aer liber, astfel încât elevii să ia contact cu natura și să învețe mai multe despre mediul înconjurător.

Structura anului școlar 2022-2023 ar putea fi modificată și în sensul în care nu se va mai vorbi despre semestre, ci despre trimestre.

În prezent, toate aceste modificări se află în stadiul de propunere, urmând să fie analizate de autorități.

„În anul școlar 2022-2023 vom propune ca vacanța de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie și să avem o a doua perioadă în preajma sărbătorilor pascale, 7-18 aprilie, deci avem deja doua vacanțe mari care împart în trei secțiuni anul școlar. Vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii – ciclul primar, gimnazial și liceal.

În această primă secțiune să fie și "Școala Altfel". Semestrul sau trimestrul se incheie pe 22 decembrie.

Dupa vacanța de iarnă, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioada de odihnă, putem lua în calcul o săptămână de vacanță în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în interesul elevilor și se va lua și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor.
În a treia secțiune este includerea unei săptămâni verzi, o săptămână în care elevii pot învăța în afara școlii lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai ”,
a anunțat Sorin Cîmpeanu, potrivit portalinvatamant.ro .

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Se micșorează vacanță de vară și se adaugă două vacanțe pentru elevi! Cum va arăta noua structură a anului școlar

Școala ar putea începe mai devreme în anul școlar 2022-2023 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că anul școlar 2022-2023 ar putea începe mai devreme, mai exact pe data de 5 septembrie. Astfel, vacanța de vară ar putea fi mai scurtă în acest an, ministrul Educației menționând că durata anului școlar este foarte scurtă în România, iar începerea cursurilor mai devreme ar putea rezolva această problemă, astfel încât România să se încadreze în normele europene. 

„Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, durată de cursuri, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri.”, a adăugat ministrul Educației.

În anul școlar 2022-2023, Săptămâna Altfel ar putea fi organizată în toamnă, imediat după debutul noului an școlar. 

Citeste si: Petiție vacanță intersemestrială 2022. Cine cere reintroducerea vacanței dintre semestre