Structura anului școlar 2024-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial: Apar noutăți în ceea ce privește durata cursurilor și a intervalelor de vacanță

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 nov 2024, 02:30

Apar modificări în noua structură școlară 2024-2025

Sursa: pexels.com

Apar modificări în noua structură școlară 2024-2025, care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cu publicarea recentă în Monitorul Oficial a unui nou ordin de ministru privind structura anului școlar 2024 – 2025, se aduc schimbări semnificative în calendarul educațional al elevilor români. Acest ordin, emis de Ministerul Educației, stabilește durata cursurilor, intervalele de vacanță și alte aspecte importante, reflectând preocuparea pentru organizarea eficientă a activităților școlare în următorul an școlar.

A fost publicată structura anului școlar 2024-2025

Potrivit avocatnet.ro, recent publicat în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru privind structura anului școlar 2024 – 2025 aduce unele noutăți importante în ceea ce privește durata cursurilor și intervalele de vacanță pentru elevi. Similar prevederilor din legislația muncii, zilele libere legale se regăsesc acum și în calendarul elevilor.

Conform Ordinului 3.694/2024 emis de ministrul Educației, anul școlar 2024- 2025 va avea o durată standard de 36 de săptămâni de cursuri și va începe la 1 septembrie 2024, urmând să se încheie la 31 august 2025. Cu toate acestea, cursurile vor începe efectiv la 9 septembrie 2024, permițând astfel o ajustare a programelor și a planurilor de studiu.

Există câteva excepții de la structura generală menționată mai sus, care afectează anumite categorii de elevi:

- Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se scurtează la 34 de săptămâni, încheindu-se la 6 iunie 2025.

- Clasa a VIII-a va avea un an școlar de 35 de săptămâni, terminându-se la 13 iunie 2025.

- Elevii din învățământul liceal- filiera tehnologică și cei din învățământul profesional vor avea un an școlar de 37 de săptămâni, care se va încheia la 27 iunie 2025.

- În ceea ce privește învățământul postliceal, durata anului școlar rămâne definită de planurile-cadru de învățământ actuale.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Pe ce dată încep elevii școala în septembrie 2024? Structura anului școlar 2024 – 2025

În ce perioadă urmează să fie vacanțele elevilor?

Ordinul stabilește că structurarea anului școlar în intervale de cursuri și vacanțe se va face astfel:

- Cursurile se vor desfășura în cinci intervale distincte, cu flexibilitate în organizarea vacanței dintre semestre, care poate fi stabilită de inspectoratele școlare județene sau de către cel al municipiului București.

- Vacanțele elevilor sunt programate în patru intervale, incluzând vacanța de iarnă, o vacanță flexibilă în februarie-martie, vacanța de primăvară și vacanța de vară, care va începe la 21 iunie 2025.

Fiecare școală este obligată să furnizeze, până pe 1 aprilie 2024, părinților/reprezentanților legali și elevilor, o descriere detaliată a structurii anului școlar, inclusiv deciziile referitoare la elementele flexibile ale acestuia. Aceasta asigură transparența și participarea părților interesate în procesul educațional.

Noutățile aduse noii structuri școlare

În plus față de perioadele de vacanță, măsura menționează faptul că în zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală, cursurile nu se vor organiza, similar prevederilor din legislația muncii.

Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura pe parcursul anului școlar, în intervale de câte 5 zile lucrătoare consecutive, a căror planificare este lăsată la latitudinea unităților de învățământ. Derularea acestor programe va trebui planificată în intervale de cursuri diferite.

Care sunt noile modificări care apar în noua structură școlară?
[Sursa: pexels.com]

Citește și: Când începe vacanța elevilor din februarie 2024. Calendar pe județe

De asemenea, inspectoratele școlare au autoritatea de a aproba modificări ale structurii anului școlar în situații deosebite, cum ar fi condițiile climaterice extreme, cu condiția consultării părinților și asigurării integrității programelor școlare și a accesului la examenele naționale. Această flexibilitate este esențială pentru adaptarea la diverse situații și nevoi educaționale.