Românii care au urmat cursurile unei instituții de învățământ universitar sunt curioși dacă aceste perioade sunt asimilate vechimii în muncă. Noua lege a pensiilor prevede care sunt perioadele considerate asimilate vechimii în muncă. Iată care sunt studiile care adaugă vechime în muncă.
Studiile care se adaugă la vechimea în muncă
Vechimea în muncă îi ajută pe români să atingă stagiul de cotizare necesar pentru a ieși la pensie.
În această categorie se numără persoanele care au urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz.
Alături de persoanele care au urmat cursurile unei instituții de învățământ universitar se află și persoanele care au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
Citește și: Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru femeile din țară! Casa Națională de Pensii Publice anunță cine va ieși mai devreme la pensie
Și persoanelor care au primit indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii, în perioada 1 aprilie 2001- 1 ianuarie 2006 li se asimilează vechimea în muncă pentru acea perioadă. Este asimilată vechimea în muncă și pentru persoanele care au beneficiat de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale, începând cu data de 1 ianuarie 2005.
Ultima categorie îi vizează pe românii care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7
Ce se întâmplă cu persoanele care au finalizat studiile mai multor facultăți
Există și persoane care au finalizat studiile mai multor instituții de învățământ universitar, fie de același nivel, fie de nivele diferite. Această diferență este foarte importantă pentru vechimea în muncă. Persoanele care au finalizat studiile mai multor instituții de învățământ universitar de același nivel beneficiază de asimilarea unei singure perioade de studii de același nivel pentru stagiul de cotizare, la alegere.
Perioadele în care persoanele au finalizat studiile instituțiilor de învățământ universitar sunt asimilate stagiului de cotizare doar dacă perioadele nu se suprapun cu stagiile de cotizare realizate. Astfel, românii care au lucrat și au plătit contribuții către stat nu vor primi vechime în muncă pentru perioada în care au urmat cursuri de zi sau cu frecvență, dacă perioada se suprapune cu cea în care a lucrat.