Conform unei analize a 17 studii desfășurate de experții de la Universitatea Queensland din Australia, posibilitatea de a deține o pisică s-ar putea asocia cu o dublare a riscului de apariție a schizofreniei.
Stăpânii de pisici pot dezvolta schizofrenie, spun studiile
Echipa a efectuat o meta-analiză a cercetărilor existente din 11 țări, publicate în ultimii 44 de ani. Conform descoperirilor lor, persoanele expuse la pisici înainte de vârsta de 25 de ani aveau aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie.
Un studiu din SUA, inclus în această revizuire și bazat pe 354 de studenți, nu a identificat nicio asociere între deținerea pisicilor și scorurile pe o „scală de schizotipie”.
Această scară măsoară caracteristicile tiparelor de gândire neobișnuite și dezorganizate și este utilizată pentru diagnosticarea schizofreniei.
Cu toate acestea, când au fost comparați cei mușcați de o pisică cu cei care nu au fost mușcați, subgrupul mușcat a prezentat scoruri mai mari pe scala schizotipiei.
În articol, cercetătorii susțin că această conexiune este cel mai probabil legată de un parazit găsit la pisicile de companie, numit Toxoplasma gondii, cunoscut și sub numele de T. gondii, care poate pătrunde în organism prin mușcătura acestora.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ei sugerează că parazitul ar putea intra în sistemul nervos central și afecta neurotransmițătorii creierului, determinând modificări de personalitate, simptome psihotice și tulburări psihiatrice, cum ar fi schizofrenia.
Cauza schizofreniei nu este pe deplin înțeleasă și se crede că este un amestec de genetică, anomalii în chimia creierului și/sau posibile infecții virale și tulburări imunitare.
Un studiu britanic a arătat că expunerea la pisici în timpul copilăriei, între patru și 10 ani, a fost asociată cu experiențe psihotice mai mari la vârsta de 13 ani. Cu toate acestea, rezultatele nu au persistat după ajustarea pentru posibile variabile de confuzie.
„15 din cele 17 sunt studii caz-control notorii pentru asocieri false ”, a scris dr. Sanil Rege, un psihiatru din Melbourne, Australia, pe profilul său de Twitter.
Românii, printre cei mai cunoscuți iubitori de pisici
Un animale de companie reprezintă fără doar și poate o bucurie, iar românii aleg să își împartă viața alături de o pisică sau un câine.
43% dintre români consideră pisica ca fiind un membru al familiei, potrivit celui mai recent studiu Whiskas. Majoritatea acestora (71%) susțin că viața lor s-a îmbunătățit semnificativ de când au o pisică, în timp ce peste jumătate spun că nu își mai pot imagina viața fără aceasta.