Studiu: Imunitate mai puternică pentru cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 11 feb 2022, 09:58

Imunitatea la Covid-19, mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi

Sursa: PixaBay

Persoanele care s-au infectat cu Covid-19 au anticorpi mai puternici decât oamenii vaccinați.

Specialiștii de la au realizat un studiu în care au evidențiat că anticorpii persoanelor care au trecut prin COVID-19 oferă, în timp, o rezistenţă mult mai mare față de cei generaţi de persoanele imunizate împotriva noului coronavirus, relatează EFE și Agerpres, citat de digi-world.tv.

Citeste si: Ce efecte pe termen lung pot apărea după ce o persoană se infectează cu varianta Omicron! Iată ce spun medicii

Imunitatea la Covid-19, mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi

La studiul realizat de Centrul Medical Sheba din Israel  au participat 432. Acest studiu s-a bazat pe randamentul acestora, nu pe cantitatea de anticorpi generaţi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pacienții au fost monitorizați mai multe luni, iar rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală.

Citeste si: Ce boli grave poate provoca paracetamolul luat pe termen lung. Avertismentul venit din partea cercetătorilor

În timp, cantitatea de anticorpi a continuat să scadă la ambele grupuri, dar mai repede în primul grup decât în cel de-al doilea, randamentul lor a slăbit între cei vaccinaţi, în timp ce

în grupul celor trecuţi prin boală s-a ameliorat.

Pe de altă parte, şi spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au evidenţiat şi că randamentul şi cantitatea anticorpilor pacienţilor trecuţi prin boală cu ivel de obezitate au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la persoane cu exces de greutate sau cu greutate normală.

Acest lucru sugerează că persoanele cu obezitate, care au trecut prin boală, sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID-19, decât persoanele cu greutate normală.



"Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi", a subliniat Carmit Cohen, unul dintre responsabilii acestei cercetări, care va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona.