STUDIU: Persoanele pesimiteste sunt mult mai fericite decat cele optimiste. Citeste EXPLICATIA!

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 oct 2020, 09:45

Autoeducarea, cautarea partii pline a paharului si repetarea afirmatiilor pozitive, va suna cunoscut? Nu-i asa ca incercati aceste lucruri in fiecare zi, de frica de a sa nu intrati in depresii?

 Cu toate acestea tot mai multe persoane sunt stresate, nefericite, confuze. Un expert in psihologie sustine care are raspunsul, totul in noua sa carte. Oliver Burkerman spune ca ne-am simti mult mai bine daca privim viata intr-o lumina mai negativa. Este timpul sa imbatisam esecul, nesiguranta, pesimismul in loc sa incerci sa fugi de ea, Burkeman sustine ca ar trebui sa incetam sa ne straduim atat de mult sa fim fericiti, daca vrem sa gandim cu adevarat poztiv.

 

Pentru o societate a carei fixatie este atingerea fericirii, ne comportam remarcabil de incompetenti la acest capitol. Autorul sustine ca povestile de dragoste, viata de familie si locul de munca aduc de multe ori mai mult stres decat bucurie. Cresterea economica nu ne face neaparat mai fericiti, nici cresterea venitului personal nu te face mai fericit.

 

Existenta "industriei de fericire" este infloritoare, dar nu este sufiecienta pentru a genera fericirea, si putem supecta ca ca fiind o varianta ce inrautateste situatia. 

 

Dupa ani petrecuti in compania specialistilor, de la psihologi pana la budisti- Bukerman a ajuns la o concluzie: efortul de a fi fericit este exact lucrul care ne face nefericiti. Si lupta nostra constanta de a elimina tot ceea ce este negativ din viata noastra- nesiguranta, esecul, incertitudinea sau tristetea- sentimente care ne fac sa ne simtim nesiguri, anxiosi sau nefericiti.

 

Asa ca acesta pledeaza pentru o alternativa- o "cale negativa" pentru atingerea fericirii.

Astfel, in viata trebuie sa stii sa te bucuri de incertitudine, sa imbatisezi nesiguranta, oprindu-ne sa mai gandim pozitiv. Pe scurt, pentru a fi complet fericit trebuie sa sa fim dispusi sa experimentam mai multe emotii negative sau macar sa invatam sa nu mai fugim atat de mult de ele. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

 

In spatele multor abordari celebre folosite pentru a atinge fericirea exista o filosofie simpla- vizualizare pozitiva. Daca lucrurile ies asa cum au fost vazute teoria functioneaza. Si, da, concentrandu-se pe un rezultat pozitiv, mai degraba decat pe unul negativ, pare a fi o modalitate optima de a maximiza sansele de succes.

 

Cu toate acestea conform teoriei sustinute de psihologul german Gabriele Qettingen risipa de timp si energie folosite pentru a incerca sa fim fericiti, nu fac altceva decat sa distruga motivatia oamenilor de a le atinge. 

 

Asa ca avand o abordare mai relaxata asupra viitorului tau si a prezentul, dar si abordarea cu pasi mici, fata de setarea unui obiect inflexibil, este o modalitate mult mai relaxanta de a trai. Stima de sine te face nefericit. 

Sursa: DailyMail