SUA ar putea renunța la schimbarea fusului orar începând cu 2023. Când ar putea renunța și România la schimbarea orei

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 dec 2022, 07:15

SUA ar putea renunța la schimbarea fusului orar începând cu 2023. Când ar putea renunța și România la schimbarea orei

Sursa: PixaBay

Senatul SUA a votat să renunțe la schimbarea orei, începând cu 2023, astfel că ora de vară va rămâne permanentă.

„Nu trebuie să mai continuăm să facem această prostie. De ce a fost în legile noastre și de ce a fost menținută atâta timp- mă depășește complet”, a transmis senatorul republican Marco Rubio, unul dintre inițiatorii legii.

SUA renunță la schimbarea orei în 2023

Unele dintre țările care au renunțat la schimbarea orei sunt China (1992), Rusia (2014), Turcia (2016) și Brazilia (2019).

S-a propus renunțarea la schimbarea orei în România și în 2018, dar atât Senatul, cât și Guvernul, nu au fost de acord.

În 2020, Comisia Europeană propunea eliminarea schimbării orei printr-un sondaj online la care au participat 4,6 milioane de oameni, iar 80% dintre voturi aprobau eliminarea acesteia.

Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta! Ceasurile se dau cu o oră înainte

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Începând cu 2021, fiecare țară din UE urma să aibă aceeași oră tot anul, iar fiecare țară avea dreptul să aleagă dacă să păstreze ora de vară sau ora de iarnă.

Conform Politico, planul legat de renunțarea schimbării orei a fost blocat atunci când Consiliul European a solicitat Comisiei o evaluare detaliată asupra efectelor pe care le-ar avea o astfel de decizie. De asemenea, Comisia a lăsat țările membre UE să fie responsabile, solicitând Consiliului să arate o poziţie comună.

Citeste si: Ora de vară 2022. Când va trece România la ora de vară

Subiectul eliminării schimbării orei de vară în UE a fost dezbătut ultima dată în decembrie 2019, în timpul preşedinţiei finlandeze. Guvernul de la Helsinki era ultimul din Europa care rămânea la ora de vară și se arăta nemulțumit de efectele acestei decizii.

La acest moment, s-a renunțat, practic, la idee.

Statele membre se vor pune greu de comun acord.

 Un anunț oficial publicat pe site-ul guvernului francez transmis  „politicilor publice și marilor dezbateri” spune că „directiva trebuia să fie adoptată de Consiliul European la sfârșitul lui 2020, iar apoi să fie transpusă în practică de statele membre; însă, din cauza crizei sanitare Covid-19, măsura privind schimbarea orei nu mai este pe ordinea de zi și nu ar trebui să mai fie discutată în viitorul apropiat”.