SUA cu un acord cu Olanda și Japonia pentru exportul de cipuri din China

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 oct 2023, 00:50

Oficiali americani și olandezi se întâlnesc vineri la Washington D.C. pentru a ajunge la un acord care să impună noi restricții la exportul către China!

Sursa: PixaBay

Oficiali americani și olandezi se întâlnesc vineri la Washington D.C. pentru a ajunge la un acord care să impună noi restricții la exportul către China!

Oficiali americani și olandezi se întâlnesc vineri la Washington D.C. pentru a ajunge la un acord care să impună noi restricții la exportul către China de tehnologie olandeză cheie în domeniul microcipurilor. Un acord este la îndemână, au declarat surse neidentificate presei înaintea discuțiilor. Dar "discuțiile sunt în curs de desfășurare" și nu există "o idee despre când va exista un rezultat", a declarat Sean Silbert, consilier superior la ambasada Olandei din Washington DC, într-un e-mail.


Acordul de limitare a vânzărilor de tehnologie avansată către China ar fi o victorie majoră pentru Washington în eforturile sale de a opri ascensiunea Chinei ca superputere tehnologică. Acesta ar opri, în special, o parte din vânzările de echipamente avansate de imprimare a microcipurilor de către gigantul olandez ASML, una dintre puținele companii din lume care produce imprimantele necesare pentru fabricarea semiconductoarelor de înaltă performanță. Dar se așteaptă ca un acord să zguduie relațiile dintre Haga și alte capitale ale UE, deoarece ar crea un regim paralel de control al exporturilor între SUA, Olanda și alte state membre, care ar
pune în discuție poziția comună a UE față de China. Discuțiile au loc în cadrul unei "reuniuni tehnice" și implică, de asemenea, Japonia, care controlează alte părți critice ale pieței echipamentelor cu cipuri. Discuțiile sunt în curs de desfășurare de mai multe luni și s-au intensificat atunci când SUA au impus propriile restricții la exportul de tehnologie avansată de cipuri către China în octombrie.

Știrea despre întâlnire a fost raportată pentru prima dată de curand

Țările de Jos sunt un jucător-cheie în strategia SUA de a întrerupe furnizarea de microcipuri către China. Japonia a semnalat anterior că este dispusă să joace alături de SUA, dar Olanda a adoptat o poziție mai precaută, fiind conștientă că un blocaj al vânzărilor către China va afecta portofoliul de comenzi al ASML și strategia pe termen lung.

Statele Unite au petrecut luni de zile făcând curte Olandei cu privire la necesitatea de a adopta o linie politică fermă împotriva Chinei, potrivit a trei oficiali direct implicați în aceste discuții. Washingtonul a ademenit Haga invitând-o să găzduiască în acest an "Summitul pentru democrație", un eveniment anual inițiat de Casa Albă pentru a stimula valorile democratice la nivel mondial. Premierul olandez Mark Rutte s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele american Joe Biden, unde au discutat despre cum să "sincer, să facă față provocărilor Chinei", a declarat liderul american reporterilor înainte de întâlnire.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Restrictii pe termen lung

Restricțiile la export care sunt luate în considerare ar viza unele dintre așa-numitele mașini de litografie cu ultraviolete profunde (DUV) ale ASML. Restricțiile ar înăspri și mai mult vânzările ASML în China, după ce exporturile sale de mașini cu ultraviolete extreme (EUV), chiar mai avansate, nu au reușit să obțină aprobarea autorităților olandeze din 2019.

China reprezintă 18% din portofoliul de comenzi al ASML, a declarat directorul financiar al acesteia, Roger Dassen, într-un interviu acordat în marja rezultatelor financiare ale firmei din această săptămână. Dar o interdicție nu s-ar simți imediat, deoarece cererea pentru mașinile sale la nivel global încă depășește ceea ce poate fabrica compania. O parte din discuțiile dintre delegațiile americană și olandeză au fost legate de pragul care să definească momentul în care tehnologia cipurilor este avansată și, prin urmare, importantă din punct de vedere strategic. În industrie, cipurile cu nanometri de o singură cifră sunt considerate mai avansate decât cele cu nanometri de două cifre. Mașinile EUV sunt cele mai bine plasate pentru a produce aceste cipuri cu o singură cifră, dar, în unele cazuri, mașinile DUV pot fi "potențate" atunci când sunt combinate cu alte tehnologii, ceea ce le sporește valoarea strategică în lupta pentru tehnologia cipurilor.
Directorul executiv al ASML, Peter Wennink, a declarat reporterilor în această săptămână că se așteaptă la un acord "mai curând decât mai târziu", dar că va dura "luni" pentru a clarifica detaliile unui acord la nivel înalt.

Citește și: Orbán cu veto impotriva sancțiunilor UE la sectorul nuclear rusesc!

Citește și: Inteligența artificială vine la locul de muncă. Este Europa pregătită?

Citește și: 5 Sfaturi de securitate online pentru a evita sa fii hackuit!