SUA lucrează cu piloți ucraineni în Statele Unite pentru a determina cât timp ar fi necesar pentru a-i antrena să piloteze avioane de luptă F-16. Doi piloți ucraineni se află în prezent la o bază militară din SUA, unde le sunt testate abilitățile în simulatoare de zbor pentru a vedea de cât timp ar avea nevoie pentru a învăța să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16. Un oficial militar american a declarat reporterilor care călătoresc împreună cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, în Orientul Mijlociu, că piloții ucraineni se află în Tucson, Arizona, pentru "un eveniment de familiarizare" pe care l-a
Pregatiri initiale
"Evenimentul de familiarizare este, în esență, o discuție între personalul Forțelor Aeriene și o observare a modului în care operează Forțele Aeriene ale SUA", a declarat oficialul.
"Acest eveniment ne permite să ajutăm mai bine piloții ucraineni să devină piloți mai eficienți și să îi consiliem mai bine cu privire la modul în care să își dezvolte propriile capacități.
Oficialul a adăugat că "nu există actualizări de furnizat în ceea ce privește F-16 pentru Ucraina" și nu există planuri imediate de a crește numărul de piloți ucraineni în SUA. Deși nu există niciun indiciu în acest moment că antrenamentul de zbor este în curs de desfășurare, pasul sugerează că SUA nu a închis complet ușa în ceea ce privește furnizarea de F-16.
Ucraina a făcut presiuni pentru ca SUA să furnizeze avioane de vânătoare, iar înalții oficiali ucraineni și-au intensificat campania publică de lobby în ultimele zile, susținând că au nevoie de avioane pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone. Dar această presiune a fost întâmpinată cu scepticism de către oficialii americani și aliați, care spun că avioanele ar fi nepractice deoarece necesită o pregătire considerabilă, iar Rusia are sisteme antiaeriene extinse care le-ar putea doborî cu ușurință. Când a fost întrebat anterior dacă SUA vor furniza F-16 Ucrainei, președintele Joe Biden a răspuns cu un "nu" categoric.
La începutul războiului, SUA au crezut, de asemenea, că furnizarea de noi avioane de luptă Ucrainei ar risca o escaladare între NATO și Rusia.
Într-un interviu acordat ABC News în februarie, Biden a declarat că Ucraina "nu are nevoie de F-16 acum", în ciuda rugăminților publice repetate din partea oficialilor ucraineni și a presiunii tot mai mari din partea republicanilor din Congres.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Nesiguranta
Oficialii americani și europeni au spus anterior că avioanele de luptă F-16 nu sunt practice în această situație.
Săptămâna trecută, Germania a exclus complet livrările de avioane de vânătoare către Ucraina, în timp ce oficialii guvernamentali britanici s-au făcut ecoul acestui sentiment și au declarat că ei cred că nu este practic să trimită avioane în Ucraina. Liderii olandez și polonez au părut, de asemenea, reticenți atunci când au fost întrebați despre trimiterea de avioane de vânătoare F-16.Marți, subsecretarul apărării pentru politică Colin Kahl a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că ar fi nevoie de 18 luni pentru a antrena piloții ucraineni să piloteze avioane F-16 și a susținut că antrenarea piloților pentru această perioadă de timp ar fi prohibitivă din punct de vedere financiar.
"Mi-e greu să spun oricărui membru al Congresului sau poporului american că cea mai bună utilizare a dolarului cheltuit în acest moment este pe F-16", a declarat Kahl în cadrul audierii.
NBC News a raportat prima dată evaluarea piloților ucraineni.
Citește și: ONU convine asupra Acordului privind marea liberă!
Citește și: China pentru sistemul propriu- Are de gand sa colaboreze cu Rusia?
Citește și: Scholz si Biden- Ce au facut liderii de stat in ultima lor intalnire?