Guvernul american va cheltui 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la construirea unor mașini gigantice care aspiră poluarea cu dioxid de carbon din aer. Departamentul american al Energiei a declarat vineri că va investi până la 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) în două instalații de captare directă a aerului (DAC)- în Texas și Louisiana- pentru a aspira carbonul din aer.
Fiecare locație ar urma să aibă aspiratoare de carbon care ar putea elimina până la un milion de tone de dioxid de carbon anual.
"Reducerea emisiilor noastre de carbon nu va reuși, de una singură, să inverseze impactul tot mai mare al schimbărilor climatice", a declarat Jennifer Granholm, secretarul pentru energie.
"Trebuie, de asemenea, să eliminăm CO2 pe care l-am introdus deja în atmosferă."
Ce este tehnologia DAC?
Captarea directă a aerului (DAC), cunoscută și sub denumirea de eliminare a dioxidului de carbon (CDR), utilizează reacții chimice pentru a elimina CO2 din aer.
Dioxidul de carbon poate fi apoi stocat în subteran sau utilizat în produse din beton sau combustibil pentru aviație.
Tehnologia pentru mașinile de captare directă a aerului este relativ puțin testată și, în prezent, doar câteva sunt operaționale în întreaga lume.
Dar tehnologia trebuie să devină mult mai ieftină rapid pentru a se desfășura la scara necesară pentru a afecta planeta.
"Dacă o implementăm la scară largă, această tehnologie ne poate ajuta să realizăm progrese serioase în vederea atingerii obiectivelor noastre de emisii nete zero, în timp ce ne concentrăm în continuare asupra implementării, implementării, implementării mai multor energii curate în același timp", a declarat Granholm.
Grupul internațional al Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) consideră captarea directă a dioxidului de carbon din atmosferă ca fiind una dintre metodele necesare pentru combaterea încălzirii globale.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cine sunt contractanții?
Proiectul Cypress din Louisiana este condus de organizația non-profit americană Battelle.
"Depinde de mai mulți factori, dar mi-aș dori să avem prima captare în 2025/2026", a declarat pentru Reuters Jan Wurzbacher, directorul și fondatorul Climeworks.
"Cu doar doi ani în urmă, eram într-o capsulă Petri în care scoteam grame de CO2 din aer", a declarat directorul executiv al Heirloom, Shashank Samala.
"Dacă vom continua acest ritm de creștere exponențială în fiecare an, cred că un miliard de tone pe an este cu siguranță, cu siguranță realizabil".
Proiectul din Texas va fi condus de compania americană Occidental și de alți parteneri, inclusiv Carbon Engineering. Acesta ar putea fi dezvoltat pentru a elimina până la 30 de milioane de tone de CO2 pe an, potrivit unui comunicat al Occidental.
Citește și: China își exprimă furia față de vizita vicepreședintelui Taiwanului în SUA
Citește și: Polonia dezvăluie un referendum privind politica UE de imigranți
Citește și: El Niño s-a întors: Este timpul să ne îngrijorăm