Compania militară privată a Rusiei, Grupul Wagner, se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni suplimentare, SUA afirmând că aceasta reprezintă o "amenințare transcontinentală".
Vineri, SUA au declarat că, în cursul săptămânii viitoare, vor impune sancțiuni suplimentare companiei militare private rusești, Wagner Group.
"Wagner este o organizație criminală care comite atrocități pe scară largă și încălcări ale drepturilor omului și vom lucra fără încetare pentru a identifica, întrerupe, expune și viza pe cei care îl asistă pe Wagner", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, într-un briefing.
SUA face publice imagini ale unui transport de arme
Casa Albă a publicat imagini cu Rusia primind un transport de arme din Coreea de Nord, despre care serviciile secrete americane au spus că era destinat forțelor Wagner din Ucraina. Pyongyang a negat că a acordat asistență Moscovei.
"Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin modelul său continuu de activitate criminală gravă cu aceste acțiuni, și vor mai fi și altele'', a declarat Kirby.
"Vedem indicii, inclusiv în serviciile de informații, că tensiunile dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării sunt în creștere", a spus el. "Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere rusești", a subliniat Kirby.
Ce este Grupul Wagner?
Grupul paramilitar a fost alcătuit inițial din foști soldați de elită, foști militari ruși deveniți mercenari. Wagner are aproximativ 50.000 de persoane care luptă în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați pe care i-a recrutat din închisori, potrivit unei evaluări americane. Compania, deținută de Evgheni Prigozhin- un aliat apropiat al lui Putin- cheltuiește aproximativ 100 de milioane de dolari (94 de milioane de euro) pe lună în luptă, potrivit SUA. Grupul a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Africa și în Siria. Se confruntă cu sancțiuni americane din 2017.
Grupul Wagner a intrat în centrul atenției pentru rolul său în războiul din Ucraina. Compania militară privată, deținută de unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladmir Putin, există cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina. Grupul a fost înființat în 2014, iar una dintre primele sale misiuni cunoscute a fost în Crimeea, Ucraina, în același an, unde mercenari în uniforme nemarcate au ajutat forțele separatiste susținute de Rusia să preia controlul asupra zonei.
Compania militară privată Wagner exista cu mult înainte de izbucnirea războiului din Ucraina și era formată din câteva mii de mercenari. Se crede că majoritatea acestora erau foști soldați de elită foarte bine pregătiți. Dar, pe măsură ce pierderile Rusiei în războiul din Ucraina au început să crească, proprietarul companiei, oligarhul legat de Kremlin Evgheni Prigozhin, a început să extindă grupul, recrutând prizonieri și civili ruși, precum și străini. Într-o înregistrare video care circulă online din septembrie 2022, Prigozhin este văzut în curtea unei închisori rusești adresându-se unei mulțimi de condamnați, promițând că, dacă vor servi în Ucraina timp de șase luni, pedepsele le vor fi comutate. În prezent, se estimează că Grupul Wagner are până la 20.000 de soldați care luptă în Ucraina.
Citește și: Cum a distrus războiul lui Putin modelul de afaceri si economia Rusiei
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Putin a pierdut războiul gazelor împotriva Germaniei! Cat de mare e impactul?
Citește și: Lupta de putere în armata Rusiei! E un semn de slabiciune sau?