SUA: Zeci de morți în urma furtunii de iarnă din ziua de Crăciun!

Author: Bogdan Frațilă

Cel puțin 34 de persoane au murit din cauza furtunii, care a cuprins cea mai mare parte a SUA în timpul weekend-ului de Crăciun!

Sursa: PixaBay

Cel puțin 34 de persoane au murit din cauza furtunii, care a cuprins cea mai mare parte a SUA în timpul weekend-ului de Crăciun!

Cel puțin 34 de persoane au murit din cauza furtunii, care a cuprins cea mai mare parte a SUA în timpul weekend-ului de Crăciun. Buffalo, în New York, a fost cel mai grav afectat în ziua de Crăciun, cu pene de curent și oameni blocați în mașini.
O furtună de iarnă severă care a afectat aproximativ 60% din Statele Unite, alături de Canada, a ucis cel puțin 34 de persoane până duminică, aducând zăpadă abundentă, ploaie înghețată și temperaturi periculos de scăzute.

Furtuna severă de iarnă este aproape fără precedent, oamenii căutând adăposturi de căldură pentru a supraviețui.
Amploarea furtunii s-a întins de la Marile Lacuri, în apropiere de Canada, până la Rio Grande, de-a lungul graniței cu Mexicul. Era de așteptat să facă și mai multe victime pe măsură ce furtuna se deplasa spre est duminică. Furtuna a lovit cel mai puternic Buffalo, în estul statului New York, în ziua de Crăciun, provocând pene de curent și blocând oamenii în mașini.

Ce s-a întâmplat în Buffalo?

Viscolul a devastat orașul, aducând duminică o acumulare totală de zăpadă de aproape 1,2 metri (4 picioare). Executivul comitatului Erie, Mark Poloncarz, a declarat pe Twitter că cel puțin 10 persoane au fost ucise în comitat, care include și Buffalo. Poloncarz a precizat că unele dintre persoanele declarate moarte au fost găsite în mașini, în timp ce alte cadavre au fost recuperate în băncile de zăpadă.

El a avertizat că bilanțul morților ar putea crește în continuare. Au fost instituite interdicții de circulație la nivelul întregului județ pentru a limita situația, majoritatea zonei fiind impracticabilă.
"Acesta nu este Crăciunul pe care niciunul dintre noi nu l-a sperat și nici nu se aștepta, dar încercați să aveți un Crăciun cât mai vesel astăzi", a declarat Poloncarz pe Twitter duminică. "Cele mai profunde condoleanțe familiilor care au pierdut persoane dragi".

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a abordat viscolul, spunând: "Am avut o veste bună: "Aceasta va rămâne în istorie ca fiind cea mai devastatoare furtună din Buffalo. Aceasta este de neuitat, iar noi suntem încă în mijlocul ei".
Agenția de știri Reuters a citat-o pe Hochul spunând că administrația Biden va sprijini cererea statului de a obține o declarație federală de dezastru.

Cum a afectat furtuna energia electrică?

Întreruperile de energie electrică au persistat până în ziua de Crăciun, în ciuda unor lucrări de refacere semnificative. Site-ul de urmărire a energiei electrice "PowerOutage.US", a raportat că, duminică seara, mai puțin de 100.000 de clienți erau lipsiți de energie electrică în SUA.
Această cifră a scăzut de la un vârf de 1,7 milioane de clienți din întreaga națiune care au rămas fără electricitate la un moment dat din cauza furtunii.


Duminică seara, peste 26.000 de locuitori din statul New York rămâneau fără curent electric.
În nord-estul statului Maine, 45.800 de locuitori erau încă lipsiți de energie electrică, potrivit site-ului, în timp ce, mai la sud, în Virginia, peste 9.700 de locuitori erau încă afectați de întreruperi.
Peste 1.500 de zboruri au fost anulate în SUA în weekendul de Crăciun, până duminică la prânz, spulberând speranțele multor cetățeni americani care așteptau cu nerăbdare să se reunească cu familia pentru prima dată în timpul Crăciunului de la începutul pandemiei de coronavirus.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

"Ciclonul-bombă", vinovat pentru minimele record

Serviciul Național de Meteorologie a calificat furtuna, care a început joi, drept un eveniment "o dată la o generație". În unele părți ale țării s-au înregistrat temperaturi de până la -55 grade Fahrenheit (-48 grade Celsius). Chiar și în sudul statului Florida, termometrul a coborât sub zero grade Celsius pentru prima dată în aproape cinci ani la Aeroportul Internațional Tampa și a atins 43 de grade Fahrenheit (6,1 grade Celsius) în West Palm Beach. Meteorologii au declarat că frigul extrem a fost alimentat de un "ciclon bombă", care se întâmplă atunci când presiunea atmosferică scade foarte repede în timpul unei furtuni puternice. Ciclonul s-a dezvoltat în apropierea Marilor Lacuri, provocând condiții de viscol, inclusiv vânt puternic și zăpadă.

Citește și: Yemen: Slabe speranțe pentru sfârșitul războiului în 2023

Citește și: Cum să eviți accidentările la sporturile de iarnă, potrivit experților

Citește și: Casa Albă neaga recesiune, anuntand ca SUA e departe de asa ceva!