SUBIECTE BAC 2021 română. Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2021 începe cu proba la limba și literatura română, iar emoțiile sunt uriașe pentru absolvenții de liceu. Subiectele la română și baremul de corectare vor fi afișate la scurt timp după ce elevii de clasa a XII-a vor ieși din sălile de examen, subiectele și rezolvările fiind publicate atât pe site-ul Ministerului Educației, cât și pe kanald.ro.
BAREM corectare română BAC 2021. Așa se rezolvau corect cerințele
Ministerul Educației a afișat baremul de corectare la română pentru examenul de BAC 2021. Iată cum se rezolvau corect subiectele la română pe care elevii de la profilul real, științele naturii și uman le-au primit la examenul de Bacalaureat 2021.
BAREM corectare română BAC 2021, PROFIL REAL
BAREM corectare română BAC 2021, PROFIL UMAN
SUBIECTE BAC 2021 română. Ce au avut elevii de rezolvat la limba și literatura română?
UPDARE 11:47: La profilul Uman, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat la subiectul III un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
La subiectul I au primit un text de Elena Văcărescu – „Ani de copilărie”, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe.
La subiectul II, absolvenții de clasa a XII-a, profil uman, au primit o poezie de Ion Vinea, „Orizonturi”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
UPDATE 10:34: La profilul real, elevii de clasa a XII-a au avut de prezentat la subiectul III particularitățile unei nuvele studiate, astfel că ar fi putut rezolva cerința făcând referire la opera Moara cu noroc a lui Ioan Slavici.
La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text scris de Șerban Cioculescu.
La subiectul II, candidații la examenul de Bacalaureat 2021 au avut de evidenția ideea poetică și mijloacele artistice în opera lui Ioan Vinea, Drum, potrivit mediafax.ro.
Subiectele examenului de Bacalaureat 2021, proba la română, au fost elaborate astfel încă să respecte programa școlară. În acest, din cauza pandemiei de coronavirus care a făcut ca orele să se desfășoare în mare parte în mediul online, autoritățile din Ministerul Educației au luat decizia de a mai reduce din materia de examen, modificând programa școlară.
Subiectele pe care elevii de clasa a XII-a le vor primi la limba și literatura română vor fi diferite în funcție de profilul liceului pe care l-au absolvit. Astfel, cerințele vor fi formulate diferit pentru elevii de la profilul real, comparativ cu cei de la profilul uman.
Examenul de Bacalaureat 2021 începe pe data de 28 iunie 2021, cu proba la limba și literatura română. Accesul elevilor în săile de examen se va face în intervalul 8- 8:30, iar proba scrisă la limba română va începe la ora 9.
La fel ca în fiecare an, absolvenții de clasa a XII-a vor avea la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea tuturor cerințelor, însă pot părăsi sala de examen și mai devreme în cazul în care termină de redactat lucrarea mai repede. Totuși, elevilor li se poate permite să iasă din examen doar după o oră de la începerea acestuia.
Pentru redactarea lucrărilor, absolvenții de clasa a XII-a care susțin proba scrisă la limba română a examenului de Bacalaureat 2021 pot folosi doar stilou sau pix de culoare albastră.
Elevii trebuie să știe că nu au voie să aibă asupra lor materiale didactice, telefoane mobile sau orice alt dispozitiv care le-ar putea permite să comunice cu exteriorul. Cei care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din sala de examen și lucrarea lor va fi notată cu 1.
SUBIECTE BAC 2021 română. Ce se întâmplă cu elevii care copiază la examenul de Bacalaureat 2021?
Potrivit regulamentului, orice tentativă de a frauda examenul de Bacalaureat 2021 se pedepsește, astfel că elevii care încalcă regulile nu mai pot participa la probele următoare și sunt eliminați din examen. În sesiunile următoare, acestora nu le vor fi recunoscute notele obținute înainte de a fi eliminați din examen. Candidații care copiază la examenul de Bacalaureat 2021 nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, fără să fie luate în calcul sesiunile speciale ale examenului.
Calendar Bacalaureat 2021, sesiunea de vară. Când au loc probele și când vor fi afișate rezultatele?
Ministerul Educației și Cercetării a adoptat, prin Ordin de ministru, Calendarul examenului de Bacalaureat 2021. Sesiunea de vară a examenului începe pe data de 28 iunie 2021 și se încheie pe 1 iulie 2021, după cum urmează:
- 28 iunie 2021: Limba și literatura română- proba E.a)- proba scrisă
- 29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului- proba E.c)- proba scrisă
- 30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă
- 1 iulie 2021: Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă
- 5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00- 18,00
- 6- 9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor
- 9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale
În acest an nu a mai avut loc evaluarea competențelor lingvistice și digitale pentru elevii de clasa a XII-a din cauza pandemiei de coronavirus, probele fiind echivalate. Decizia a aparținut Ministerului Educației.
Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat vor fi afișate pe 5 iulie 2021, până la ora 12:00. În aceeași zi pot fi depuse și contestațiile, între orele 12 și 18. Ulterior, în perioada 6-9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 9 iulie 2021.
Citeste si: Bacalaureat 2021. Ce înseamnă, de fapt, echivalarea notelor de la probele orale