UPDATE: Potrivit primelor informații, printre subiectele pe care elevii le-au primit la Română se numără și caracterizarea unui personaj dintr-un text care-i aparține lui Ioan Slavici.
La primul subiect, elevii au avut două texte epice la prima vedere, un fragment din opera Limir împărat de Ioan Slavici și Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler.
Subiecte Română Evaluare Națională 2023. Ministerul Educației a anunțat că 161.500
Subiecte Română Evaluare Națională 2023
Subiecte Română Evaluare Națională 2023. Ministerul Educației a anunțat că 90% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 vor susține Evaluarea Națională de anul acesta.
Peste 15.000 de elevi nu au fost înscriși la Evaluare Națională 2023, iar printre acesștia se numără elevii care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, cât și elevii care nu doresc să susțină examenul, a explicat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru edupedu.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Kanald.ro va publica luni subiectele la română la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi afișate pe edu.ro. site-ul oficial al Ministerului Educației.
La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
Programa la Română la Evaluare Națională 2023
În cadrul probei la Limba și literatura română, elevii vor fi evaluați în mai multe domenii. Programa la această materie a fost structurată astfel încât să evalueze competențele lor în identificarea informațiilor importante din texte literare și nonliterare, înțelegerea ideilor principale și secundare, precum și în recunoașterea diferitelor tipuri de texte (epic, liric, dramatic).
Pe lângă aceste aspecte, elevii vor fi evaluați și în ceea ce privește competențele lor gramaticale. Aceștia trebuie să recunoască enunțurile asertive, exclamative, imperative, să identifice propozițiile simple și dezvoltate, precum și părțile de vorbire (predicat, substantiv, adjectiv, numeral etc.).
La proba de limba română, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
La proba de limba română un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.