Subiectul 3 Română Bacalaureat 2022, profil real. În fiecare an, elevii de la uman și real primesc cerințe diferite la subiectul 3 la Bacalaureat, proba la limba și literatura română. Iată ce subiect a picat la Bacalaureat 2022, proba la română, pentru elevii de la profilul real. Baremul de corectare va fi publicat pe EDU.RO și kanald.ro la ora 15:00.
Barem Română Bacalaureat 2022, profil real
Barem Română Bacalaureat 2022, profil uman
Bacalaureat 2022. Ce a picat la subiectul 3 la Limba și Literatura Română, profil real
UPDATE ORA 10:28: La profilul Real, elevii au primit la subiectul 3, proba la Limba și Literatura Română, o operă aparținând lui Ion Luca Caragiale.
La Bacalaureat 2022, subiectele la limba și literatura română sunt împărțite în trei părți. La subiectul I, elevii de clasa a XII-a primesc un text la prima vedere, iar pe baza acestuia trebuie să rezolve mai multe cerințe. La subiectul II, candidații la BAC 2022 au de redactat un text, iar la subiectul al III-lea, elevii au de tratat o operă studiată la clasă. Acesta din urmă este subiectul care le dă cele mai multe emoții absolvenților de liceu și pentru care se pregătesc temeinic.
Subiectul 3 la Limba și Literatura Română la BAC 2022 diferă pentru elevii de la uman și real. Acesta este singurul subiect care este elaborat în funcție de fiecare profil în parte.
Subiectul 3 la Limba și literatura română, profil real, este ales din programa școlară anunțată de Ministerul Educației. Astfel, elevii de clasa a XII-a pot primi o operă care să aparțină următorilor autori:
• Mihai Eminescu
• Ion Creangă
• I. L. Caragiale
• Ioan Slavici
• G. Bacovia
• Lucian Blaga
• Tudor Arghezi
• Ion Barbu
• Mihail Sadoveanu
• Liviu Rebreanu
• Camil Petrescu
• G. Călinescu
Elevii de clasa a XII-a au de redactat la română, la subiectul 3, un eseu în care să prezinte particularitățile unei opere studiate la clasă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Elevii trebuie să știe că la BAC 2022, la subiectul 3 al probei scrise la limba și literatura română, eseul trebuie să aibă minimum 400 de cuvinte și să respecte subiectul propus. Astfel, dacă elevii vor redacta un eseu făcând referire la opera unui alt autor decât cel menționat în cerință, aceștia nu vor primi punctajul pentru subiectul 3.
În momentul în care redactează eseul de la subiectul 3, elevii de clasa a XII-a trebuie să respecte structura clasică: introducere, cuprins, încheiere. De asemenea, ideile trebuie să urmeze un fir logic, limbajul folosit trebuie să aparțină limbii literare, iar textul trebuie să fie lizibil. Candidații trebuie să fie atenți și la punctuație și să nu facă greșeli de ortografie.
Bacalaureat 2022. Subiectul 3 la Limba și Literatura Română, profil UMAN
Subiectul 3 la Limba și Literatura Română, profil real. Ce au avut elevii de rezolvat?
Bacalaureat 2022. La ce oră trebuie să fie elevii în sala de examen?
Examenul de Bacalaureat 2022 începe cu proba la limba și literatura română, aceasta fiind programată pe data de 20 iunie 2022. Chiar dacă examenul începe la ora 09:00, elevii trebuie să ajungă până la ora 08:30 în sălile de examen. În caz contrar, aceștia nu vor mai fi primiți în examen.
Elevii de clasa a XII-a trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate în momentul în care se prezintă la Bacalaureat 2022.
Proba scrisă la română din cadrul examenului de BAC 2022 durează 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii și trebuie redactate folosind stilou sau pix de culoare albastră.
Candidații la BAC 2022 trebuie să își lase lucrurile personale la intrarea în sala de examen și să nu comunice cu ceilalți candidați din sală sau cu persoane din exterior. Dacă vor face acest lucru, elevii riscă să fie eliminați din sala de examen.
Lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița, corectate digital. Ce anunț a făcut Ministerul Educației?
Pentru a preveni frauda la Bacalaureat 2022, dar și la Evaluarea Națională 2022, Ministerul Educației a decis să testeze un proiect pilot prin intermediul căruia lucrările elevilor să fie corectate digital. Acest lucru se va întâmpla în Călărași și Dâmbovița. Lucrările vor fi scanate, introduse pe o platformă, loc în care vor fi corectate. Ministrul Educației este de părere că așa vor putea fi evitate erorile apărute în momentul corectării lucrărilor, dar și posibilele tentative de fraudă.
Citeste si: Cum se va calcula media la BAC 2022 și cum se va proceda în cazul elevilor a căror medie generală va fi 5,99
„ Tot anul acesta vom evalua, un lucru extrem de ambițios, standardizat și digitalizat, cu titlu pilot, Evaluarea Națională și Bacalaureatul în două județe. În Călărași și Dâmbovița vom avea aceste examene care nu impietează cu nimic asupra prestației candidaților elevilor, dar noi le vom colecta informatizat, profesorii corectori vor primi informatizat lucrările, nu vor mai corecta la aceeași masă, nu se vor cunoaște unul cu celălalt, și atunci, sigur că da, și relevanța notelor va putea să înregistreze un plus.
Această platformă, pentru a putea administra Evaluarea Națională și BAC-ul la nivel pilot, va fi pusă la dispoziție tot de o entitate privată in parteneriat cu ministerul Educației. Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic. Și evaluatorul 1 și evaluatorul 2, nu se cunosc între ei. Mai departe este necesar ca ministerul să dezvolte propriile platforme informatice pentru a gestiona aceste lucruri.”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Sursă: edu.ro