Substanță cancerigenă descoperită în tratamentele pentru acnee! Trei mărci prestigioase produc astfel de creme

Author: Laura Macovei
Actualizat: 07 mar 2024, 20:20

Substanță cancerigenă descoperită în tratamentele pentru acnee! Este vorba de trei mărci prestigioase

Sursa: PixaBay

Laboratorul american Valisure a anunțat miercuri că a detectat niveluri ridicate de benzen, o substanță chimică cancerigenă, în unele tratamente pentru acnee ale unor mărci prestigioase.

Potrivit Synevo, aproximativ 85% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani se confruntă cu cel puțin o formă minoră de acnee. Ea poate apărea în orice etapă a vieții și poate fi prezentă adesea, până la vârste de 30 – 40 de ani. Numărul de adulți afectați de acnee este în creștere, 15% dintre aceștia fiind femei.

Astfel, peste 90% din populația globului este afectată de  acnee, la un moment dat în viață. Persoanele diagnosticate cu acnee apelează la diferite tratamente, însă puțini știu că unele le-ar putea fi chiar fatale.

Trei mărci prestigioase se numără printre cele afectate

Laboratorul cu sediul în New Haven, Connecticut, a subliniat că nivelurile de benzen detectate sunt "substanțial diferite" față de cazurile anterioare și au depășit de 800 de ori limita impusă de FDA în unele produse.

Valisure a depus o petiție la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, solicitând autorității de reglementare să recheme produsele, să efectueze o anchetă amănunțită și să revizuiască directivele

din industrie.  

Clinique de la Estee Lauder, Up & Up de la Target și Clearasil de la Reckitt Benckiser se numără printre brand-urile afectate, scrie Reuters. 

Substanță cancerigenă descoperită în tratamentele pentru acnee! Este vorba de trei mărci prestigioase
[Sursa: PixaBay]

Citește și: Dieta de primăvară te ajută să îți detoxifiezi organismul: Iată ce trebuie să mănânci

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea

Valisure a evidențiat că benzenul ar putea forma "niveluri inacceptabil de ridicate" în tratamentele pentru acnee care conțin peroxid de benzoil, atât cele eliberate cu prescripție medicală, cât și cele vândute fără rețetă.

Testele de laborator au demonstrat că aceste produse ar putea conține benzen în concentrații de peste 800 de ori mai mari decât limita stabilită de FDA.

„Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecţie solară şi în alte produse de consum erau impurităţi care proveneau din ingrediente contaminate; cu toate acestea, benzenul din produsele cu peroxid de benzoil

provine din peroxidul de benzoil în sine”, a declarat cofondatorul şi preşedintele Valisure, David Light.

Ce au răspuns firmele acuzate

Acțiunile Estee Lauder au scăzut cu aproximativ 2% în urma anunțului, iar companiile vizate, inclusiv Target, Walmart și Reckitt Benckiser, nu au oferit deocamdată comentarii cu privire la această situație.

Citește și: Cât de toxice sunt bazele pentru mâncare din supermarket! Ce a reieșit, de fapt, după scanarea ingredientelor

Până în prezent, FDA nu a răspuns la petiția formulată de Valisure, iar situația atrage atenția asupra necesității unei revizuiri și reglementări mai stricte în industria produselor cosmetice și de îngrijire a pielii.