Subvenții de 2.250 de lei pentru angajatorii care îi învață pe tineri o meserie. Cum te poți înscrie în program

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 feb 2025, 09:44

Subvenții de 2.250 de lei pentru angajatorii care îi învață tineri o meserie

Sursa: freepik

Ministerul Muncii a dezvoltat un nou program prin care îi încurajează pe angajatori să îi învețe pe tineri o meserie.

Ministerul Muncii a dezvoltat un program prin care angajatorii să fie încurajați să formeze ucenici pentru posturile de care au nevoie în cadrul firmei. Cu ajutorul acestui program, angajatorii vor primi o subvenție de 2.250 de lei pentru fiecare angajat. Iată care este procesul pe care trebuie să îl parcurgă persoanele interesate pentru a se înscrie în program.

Subvenții de 2.250 de lei pentru angajatorii care îi învață tineri o meserie

Ministerul Muncii a dezvoltat programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” pentru angajatorii care să doresc să îi învețe pe ucenici o meserie. Acest program se adresează tinerilor sub 30 de ani care nu au un loc de muncă, mai exact sunt șomeri. Programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” le oferă angajatorilor o subvenție de 2.250 de lei pentru fiecare angajat pe care îl învață o meserie, astfel încât angajații să își ocupe locurile vacante din cadrul firmei, iar tinerii șomeri să câștige diferite sume de bani.

Programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” îi ajută atât pe angajatori care declară locuri vacante la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, primind o subvenție de 2.250 de lei pentru fiecare angajat, pe o perioadă de maxim trei ani. Tinerii pot învăța o meserie direct la locul de muncă, pe o durată de 6-36 de luni, în funcție de nivelul de calificare.

Citește și: Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”

„Prin acest program le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți.

Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, potrivit mmuncii.ro.

Acest program are o finanțare de 30 de milioane de euro, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat.

Programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” va fi derulat până la 31 decembrie 2029.

Cum te poți înscrie în program

Tinerii sub 30 de ani se pot înscrie în programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” cu ajutorul unei cereri depuse la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în care menționează domeniul în care doresc să profeseze. Agenția pentru ocuparea forței de muncă la care depun cererea le va oferi tinerilor o dispoziție și îi va îndruma pe doritori către angajatorul care derulează astfel de programe de ucenicie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste importantă pentru femeile din țară. Ajutor de deces în 2025. Câți bani se plătesc în acest an

Angajatorul poate să ceară subvenția de 2.250 de lei în termen de 60 de zile lucrătoare după ce își termină ucenicul perioada de probă, a explicat Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM, potrivit romaniatv.net.

Pe site-ul oficial al Ministerului Muncii sunt notate și salariile pe care le pot primii ucenicii pentru cele mai căutate meserii, mai exact:

- 5.764 de lei pe lună- sudor;

- 6.355 de lei pe lună- sculer matrițer;

- 6.672 de lei pe lună- instalator;

- 7.262 de lei pe lună- electrician;

- 6.147 de lei pe lună- tinichigiu.