Luptele care au izbucnit în capitala sudaneză, Khartoum, și în alte părți ale țării sunt rezultatul direct al unei lupte acerbe pentru putere în cadrul conducerii militare a țării. Confruntările au loc între armata regulată și o forță paramilitară numită Forțele de Sprijin Rapid (RSF).
Sudanul se află în nord-estul Africii și este una dintre cele mai mari țări de pe continent, cu o suprafață de 1,9 milioane de kilometri pătrați.
Cine se luptă cu cine în Sudan?
De la lovitura de stat din 2021, Sudanul a fost condus de un consiliu de generali, condus de cei doi militari aflați în centrul acestei dispute:
generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate și, de fapt, președintele țării
și adjunctul său și liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti.
Aceștia nu au fost de acord cu privire la direcția în care se îndreaptă țara și la propunerea de trecere la un regim civil.
Împușcăturile au început la 15 aprilie, după zile de tensiuni, deoarece membrii RSF au fost redistribuiți în întreaga țară, într-o mișcare pe care armata a considerat-o o amenințare. Existau unele speranțe că discuțiile ar putea rezolva situația, dar acestea nu au avut loc. Nu se știe cine a tras primul foc de armă, dar luptele s-au intensificat rapid în diferite părți ale țării, iar peste 400 de civili au murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Chiar dacă conflictul pare să se desfășoare în jurul controlului unor instalații cheie, o mare parte din acesta are loc în zonele urbane, iar civilii au devenit victime involuntare. Nu este foarte clar unde se află bazele RSF, dar se pare că luptătorii lor s-au mutat în zone dens populate. Forțele aeriene sudaneze au organizat atacuri aeriene în capitală, un oraș cu peste șase milioane de locuitori, ceea ce probabil a dus la victime civile. Au fost anunțate mai multe încetări ale focului pentru a permite oamenilor să scape de lupte, dar acestea nu au fost respectate.
RSF a fost înființată în 2013 și își are originile în faimoasa miliție Janjaweed, care a luptat cu brutalitate împotriva rebelilor din Darfur, unde a fost acuzată de epurare etnică. De atunci, generalul Dagalo a construit o forță puternică care a intervenit în conflictele din Yemen și Libia. De asemenea, el a dezvoltat interese economice, inclusiv controlul unora dintre minele de aur din Sudan. RSF a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de masacrarea a peste 120 de protestatari în iunie 2019. O forță atât de puternică în afara armatei a fost văzută ca o sursă de instabilitate în țară.
Ce își doresc cele două părți?
Generalul Dagalo a declarat, într-o serie de tweet-uri, că guvernul generalului Burhan era format din "islamiști radicali" și că el și RSF "luptă pentru poporul sudanez pentru a asigura progresul democratic la care tânjește de atâta timp".
Mulți consideră că acest mesaj este greu de crezut, având în vedere istoricul brutal al RSF. Generalul Burhan a declarat că susține ideea revenirii la un regim civil, dar că va preda puterea doar unui guvern ales. Unii îl suspectează că ar avea legături cu fostul președinte Bashir și cu aliații săi, ceea ce armata a negat. Există suspiciuni că ambii generali doresc să se agațe de pozițiile lor de putere, nefiind dispuși să piardă averea și influența care le însoțesc.
Există temeri că luptele ar putea fragmenta și mai mult țara, ar putea agrava turbulențele politice și ar putea atrage statele vecine.
Diplomații, care au jucat un rol crucial în încercarea de a urgenta revenirea la un regim civil, au încercat să găsească o modalitate de a-i face pe cei doi generali să discute. La scurt timp după începerea luptelor, un bloc regional a convenit să trimită trei președinți- din Kenya, Sudanul de Sud și Djibouti- la Khartoum, dar misiunea nu a mai avut loc. Marea Britanie, SUA și UE au cerut cu toții o încetare a focului și discuții pentru a rezolva criza, iar multe țări se concentrează acum pe încercarea de a-și scoate cetățenii din țară.
Citește și: Criza din Sudan riscă să devină un coșmar pentru lume- fostul premier
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Sudan- O nouă încercare de încetare a conflictului?
Citește și: Sudan- Nu se întrevede sfârșitul luptelor inca. Revolutia continua!