Sudan - Îndoieli cu privire la promisiunile armatei?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 ian 2024, 00:15

Dictatură, revoluție, lovitură de stat - și acum un acord între generali și partidele civile: Va reuși tranziția Sudanului de la dictatură la democrație?

Sursa: Captură YouTube

Dictatură, revoluție, lovitură de stat - și acum un acord între generali și partidele civile: Va reuși tranziția Sudanului de la dictatură la democrație?

Dictatură, revoluție, lovitură de stat- și acum un acord între generali și partidele civile: Va reuși până la urmă tranziția Sudanului de la dictatură la democrație? Acordul lasă multe întrebări fără răspuns.
Un birou sărăcăcios într-o clădire cu garduri înalte, în apropierea malurilor Nilului Albastru. Dacă îl întrebi pe Volker Perthes despre viitorul Sudanului, primești un răspuns demn de un diplomat: "În prezent, asistăm la o atmosferă de speranță și optimism, iar acest lucru se bazează, bineînțeles, pe acordul-cadru care a fost semnat în urmă cu o săptămână", spune el cu o voce calmă, dar apoi nuanțează imediat: "Bineînțeles că nu toată lumea este mulțumită de el, bineînțeles că există critici, bineînțeles că ar putea fi mai bun.

Dictatură, revoluție, lovitură de stat- și acum un acord între generali și partidele civile: Va reuși tranziția Sudanului de la dictatură la democrație?
[Sursa: Captură YouTube]

Speranță democratică după revoluție

Perthes, fost director al Institutului german pentru afaceri internaționale și de securitate (Stiftung Wissenschaft und Politik), este reprezentantul special al secretarului general al ONU în Sudan de la începutul anului 2021. În această calitate, el ar trebui să contribuie la deschiderea drumului către democrație în această țară. El acceptă faptul că se opune în mod deschis islamiștilor și altor adepți ai liniei dure din țară. "Există forțe politice care nu doresc o soluție politică." Perspectiva democratică, în care este implicat și Perthes, a fost câștigată de însuși poporul sudanez în 2019, cu revoluția lor împotriva dictatorului pe termen lung Omar al-Bashir. Prim-ministrul Abdullah Hamdok, care a fost ulterior nominalizat de mișcarea de opoziție, a obținut cu siguranță succes în primii doi ani de mandat, în ciuda unor probleme enorme. Nu numai că a readus țara izolată în contact cu comunitatea internațională, dar a inițiat și proiecte legislative importante.

Lovitura de stat militară pune capăt spiritului de optimism

Dar perioada de nou început în Sudan a fost de scurtă durată. În luna octombrie a anului trecut, procesul de tranziție politică a fost întrerupt brusc când generalul Abdel Fatah al-Burhan a dat o lovitură de stat, forțând jumătatea civilă a guvernului să părăsească funcția și folosind uniformele pentru a reprima cu brutalitate demonstranții. în ultimele luni, oamenii au murit în mod repetat în proteste disperate în favoarea democrației. Asociația medicală CCSD vorbește de peste 120 de decese. "Suntem, de asemenea, la curent cu foarte multe cazuri de femei protestatari care au fost violate de forțele de securitate", spune avocatul Noon Kashkosh. Se pare că orice scânteie de libertate a fost destinată să fie înăbușită imediat.

Dictatură, revoluție, lovitură de stat- și acum un acord între generali și partidele civile: Va reuși tranziția Sudanului de la dictatură la democrație?
[Sursa: Captură YouTube]

Acordul prevede un guvern civil

Având în vedere aceste evoluții, este remarcabil faptul că armata și partidele civile importante au semnat acum un document care ar trebui să transforme țara, zguduită și din punct de vedere economic după lovitura de stat, într-o democrație funcțională. Acesta prevede o tranziție către un guvern civil și alegeri în 2024. De asemenea, urmează să fie redactată o nouă constituție. "Ne aflăm în pragul schimbării", spune Siddig al-Sadiq al-Mahdi, din partea partidului tradițional Umma. Bărbatul cu nume celebru este fiul fostului prim-ministru Sadiq al-Mahdi și o figură care probabil că va avea el însuși ambiții pentru funcții înalte la următoarele alegeri.
Așadar, există încredere peste tot? Nu, pentru că mulți observatori subliniază că acordul mult lăudat nu este de fapt decât un prim pas care trebuie urmat de multe altele pentru ca Sudanul să poată avansa. Calendarul ambițios, conform căruia trebuie să se ajungă la un acord final în doar câteva săptămâni, este puțin probabil să fie respectat, potrivit persoanelor implicate în discuții. Și, într-adevăr, lacunele din conținutul acordului-cadru sunt mari. Aspecte delicate, cum ar fi reforma sectorului de securitate, de exemplu integrarea milițiilor în armata sudaneză, au fost până acum lăsate în afara acordului. Cine va fi tras la răspundere în Sudan în viitor, cum și pentru ce crime comise după revoluție și mai ales după lovitura de stat? Încearcă armata să obțină impunitate pentru ea însăși? Atâta timp cât astfel de întrebări importante rămân fără răspuns, drumul Sudanului către libertate va fi unul extrem de anevoios.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Sudan- O nouă încercare de încetare a conflictului?

Citește și: Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?

Citește și: China pentru sistemul propriu- Are de gand sa colaboreze cu Rusia?