Sudan - Nu se întrevede sfârșitul luptelor inca. Revolutia continua!

Autor: Bogdan Frațilă

În Sudan, o altă încercare de încetare a focului a eșuat. Luptele au continuat nestingherite!

Sursa: Captură YouTube

În Sudan, o altă încercare de încetare a focului a eșuat. Luptele au continuat nestingherite!

În Sudan, o altă încercare de încetare a focului a eșuat. Luptele au continuat nestingherite. În timp ce situația populației devine din ce în ce mai precară, guvernul german își continuă eforturile de evacuare a străinilor. situația populației din Sudan devine din ce în ce mai disperată din cauza luptelor continue. Potrivit rezidenților și organizațiilor umanitare, oamenii sunt din ce în ce mai mult prinși între fronturi în fiecare zi.

În pofida unei noi încercări de încetare a focului, violențele au continuat între armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF), iar armata a exclus o soluție negociată. "Nu vor exista forțe armate în afara armatei", a anunțat armata. Singurul lucru care poate fi negociat este predarea RSF.

Tot mai mulți oameni fug de lupte

Explozii și focuri de armă au zguduit capitala Khartoum pentru a șasea zi consecutivă.

Potrivit BBC, din ce în ce mai mulți locuitori părăsesc orașul cu milioane de locuitori din cauza luptelor. "La ora 04.30 ne-am trezit în zgomotul avioanelor de vânătoare și al loviturilor aeriene și am închis ușile și ferestrele pentru a ne proteja de ricoșeuri", a declarat un bărbat pentru agenția de presă AFP. Clădirile rezidențiale și comerciale au fost avariate de lupte, iar situația civililor din casele lor devine din ce în ce mai disperată.
Lupte au loc, de asemenea, în regiunea Darfur din vestul țării. Acolo, trei angajați ai Programului Alimentar Mondial au fost uciși la începutul luptelor. Explozii au fost auzite joi și în orașul Al-Obeid, la 350 de kilometri sud de Khartoum. Potrivit unor surse medicale, forțele aeriene vizează pozițiile milițiilor RSF din zonele rezidențiale și nu se tem să bombardeze spitale. De exemplu, 70% din cele 74 de spitale din Khartoum și din împrejurimi nu mai pot fi folosite din cauza luptelor, a declarat sindicatul medicilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Fiecare pas în afara ușii pune în pericol viața".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 330 de persoane au fost ucise și aproape 3200 rănite de la izbucnirea luptelor.

Chiar și înainte de ultima escaladare, aproximativ 16 milioane de persoane, adică o treime din populație, depindeau de ajutor pentru supraviețuire. În prezent, cea mai mare parte a ajutoarelor este suspendată, proviziile de ajutor au fost jefuite, iar lucrătorii umanitari nu își pot părăsi locuințele. "Familiile rămân fără provizii, iar aprovizionarea cu apă s-a prăbușit, dar fiecare pas afară este o amenințare la adresa vieții", a declarat secretarul general al Welthungerhilfe, Mathias Mogge.
În plus, piețele au fost incendiate și rutele de aprovizionare din Khartoum au fost blocate, a mai spus el. Situația alimentară din Sudan este deja foarte gravă din cauza secetei, a prețurilor ridicate și a diminuării mijloacelor de trai ca urmare a crizei economice de lungă durată și a deplasărilor continue.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a solicitat o încetare imediată a focului. "Mesajul nostru către generalii Burhan și Hemeti este clar: violențele din Sudan trebuie să înceteze", a scris politicianul ecologist pe Twitter. Încetarea focului a fost necesară "pentru ca oamenii să poată ajunge în siguranță, iar ONG-urile (organizațiile neguvernamentale) să poată furniza ajutorul umanitar de care este atât de urgent nevoie".


Luptă pentru putere între armată și miliție

Luptele din Sudan sunt rezultatul unei profunde disensiuni între armată și miliția paramilitară RSF, fondată în 2013 de către conducătorul de lungă durată Omar al-Bashir- răsturnat ulterior în comun de armată și RSF. șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, și liderul RSF, Mohamed Hamdan Daglo, au fost aliați de la preluarea puterii în 2019, în ciuda unor tensiuni. În octombrie 2021, amândoi au condus, de asemenea, lovitura de stat militară împotriva guvernului civil, oprind tranziția la democrație susținută la nivel internațional.Daglo, numit Hemeti, a calificat de atunci lovitura de stat drept o greșeală, în timp ce al-Burhan rămâne atașat acesteia. Lupte violente au izbucnit apoi sâmbătă între foștii aliați.

Citește și: Sudan- Îndoieli cu privire la promisiunile armatei?

Citește și: Sudan- O nouă încercare de încetare a conflictului?

Citește și: NATO se grăbește să înarmeze frontierele rusești! Are destule arme?