Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO. Jens Stoltenberg: "Vor aduce contribuții puternice și importante"

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 05 iul 2022, 18:15

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Sursa: Facebook Jens Stoltenberg

Suedia și Finlanda au semnat marți, 5 iulie, protocolul oficial pentru aderarea la NATO.

Suedia și Finlanda au luat hotărârea să renunțe la neutralitate în urma invaziei ruse în Ucraina. Astfel, cele două țări au semnat protocolul oficial de aderare la NATO.

Citeste si: Rusia a început recrutarea persoanelor care să reconstruiască teritoriile ocupate din Ucraina

Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO

Ambasadorii la NATO ai celor 30 de țări membre au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles.  După discuții intense la summitul NATO de la Madrid, inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine aderarea celor două țări.

Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani.

Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare. Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”,
a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după semnarea protocoalelor de aderare.

„Ne pregătim să primim doi noi aliați dotați cu forțe și capacități militare formidabile”, a subliniat luni Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcție a noului comandament suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.

Citeste si: Jens Stoltenberg anunță mai mulți militari NATO pe flancul estic. „Grupurile de luptă de pe flancul estic vor fi ridicate la nivel de brigadă”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Luni, 4 iulie, înainte să fie semnate protocoalele de aderare și să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, și omologul său finlandez, Pekka Haavisto, au participat la sediul din Bruxelles al NATO la ultimele discuții.

De asemenea, Turcia a fost de acord ca cele două țări să facă parte din NATO, însă președintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit  condițiile ce trebuie respectate, potrivit Agerpres.

„Dacă își vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuții să îl trimitem în parlament”, a atras el atenția într-o conferință de presă.

Erdogan a evocat o „promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a „73 de teroriști”. Ea figurează într-un memorandum semnat marți la Madrid între liderii celor trei țări înainte de deschiderea summitului.

Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Își vor ține promisiunea”, a dat el asigurări, fără mai multe detalii.

Suedia și Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, însă acordul semnat la Madrid „nu angajează decât cele trei țări”, a reamintit luni Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

„Legislația antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte regulile și drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislației sale împotriva terorismului și ea profită pentru a-i aresta pe toți cei care se exprimă critic, jurnaliști, avocați, apărători ai drepturilor omului”, a declarat ea în fața presei.

 


În a doua parte a ediției de miercuri din „Casa iubirii”, Bogdan a chemat-o pe Denisa în camera roșie. Acolo, el i-a explicat că nu pot avea ceva mai mult, decât o relație de prietenie, iar fata a răbufnit.