Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II, în cazul unui deces. Cine devine beneficiarul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia sumei strânse

Author: Cristina Mocanu

Sumele acumulate în Pilonul II de pensie se pot moșteni.

Sursa: https://pixabay.com/

Cine poate moșteni pensia privată din Pilonul II?

Potrivit digi24.ro, banii acumulați într-un cont de pensie privată pot fi moșteniți în cazul unui deces.

Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II, în cazul unui deces

În momentul de față, aproximativ 8 milioane de români contribuie la fondurile de pensii private din Pilonul II. Banii acestora sunt investiți până la vârsta pensionării sau mai devreme, în caz de invaliditate, ori deces. În cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecțiuni care nu îi mai permit să muncească, acesta are dreptul sa primească banii strânși în contul său de pensie privată. Nici măcar în cazul unui deces, banii nu se pierd. Așa că, sumele acumulate la Pilonul II se pot moșteni în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie.

Citește și: Noi schimbări privind impozitarea pensiilor private. Ce se va întâmpla cu Pilonul II și Pilonul III și când intră în vigoare modificările fiscale

Ceea ce contribuabilii nu știu este faptul că această moștenire se lasă doar sub forma unui alt cont de pensii la care beneficiarul va avea acces doar în momentul pensionării.

În cazul în care ești minor şi ai moștenit un astfel de cont de pensie poți primi banii ca atare. Astfel, conform articolului 38 din Legea pensiilor private 411-2014, „în cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia”.

Singurul lucru pe care îl poate face beneficiarul moștenirii unei pensii private Pilon II, întru-un astfel de context, este să cumuleze conturile moștenite la un singur fond de pensii, dacă are calitatea de participant la un alt fond de pensii decât cel în care se află

contul moștenit. Totuși, dacă nu are calitatea de participant la nici un fond de pensii existent pe piață, poate primi prin plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Aproximativ 8 milioane de români contribuie la fondurile de pensii private din Pilonul II.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Citește și: Contributiile la Pilonul II, NEIMPOZITABILE. Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

În cazul acesta, doar copiii pot beneficia de plata pensiei private din contul moștenit. Totodată, în cazul invalidității participantului, acesta va primi banii economisiți înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Atât la nivel mondial, european şi chiar național, în ultima vreme, se observă tendința prelungirii vârstei de pensionare, ceea ce face fezabilă idea ca în următorii 20-30 de ani, vârsta minimă de pensionare să ajungă la 70 de ani.

În cadrul pensiei obligatorii administrată privat, moștenirea se traduce printr-un nou cont de pensii, la care beneficiarul trebuie să cotizeze, astfel că, apare întrebarea: unde se duc banii din conturile de pensii aferente Pilon II dacă beneficiarul nu supraviețuiește vârstei maxime de pensionare şi nu mai există nici moștenitori ai acelui cont? Răspunsul legii: banii rămân în conturile fondurilor de pensii administrate privat.

Astfel că, dreptul la pensia privată se deschide la momentul pensionării, în concordanță cu vârsta de pensionare din sistemul public. Plata acesteia se va face de către un furnizor de pensii, ales de participant. Pensia privată este stabilită pe baza calculului actuarial.