Summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie 2023: Ce prevăd noile planuri regionale de apărare?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 apr 2024, 02:55

Vilnius va găzdui summit-ul NATO al anului, în perioada 11-12 iulie 2023.

Sursa: freepik.com

Vilnius va găzdui summit-ul NATO al anului, în perioada 11-12 iulie 2023.

În perioada 11-12 iulie 2023 va avea loc summitul NATO, unde vor fi prezentate și cele trei planuri regionale de apărare.

Summitul NATO are loc în perioada 11-12 iulie 2023

Liderii NATO se vor reuni în perioada 11-12 iulie 2023, la Vilnius. În cadrul acestui eveniment, aceștia urmează să aprobe noi planuri de descurajare și apărare care remodelează răspunsul aliaților la potențiale atacuri. 

Cu câteva zile înainte de acest summit, oficialii alianței încearcă să finalizeze toate detaliile.

Citește și: Ziua 498 de război în Ucraina: O explozie a avut loc într-un tribunal din Kiev. Ucrainienii nu mai au locuri în cimitire pentru militarii morți

Astfel, membrii sunt așteptați să „aprobe trei planuri regionale, care explică ce trebuie să facă fiecare națiune – în funcție de geografia acelor regiuni – pentru a descuraja și a se apăra în toate domeniile – spațiu, cibernetic, terestre, maritime, aeriene”, afirma luni amiralul Rob Bauer, președintele

Comitetului Militar al NATO (CMC), la Bruxelles.

După ce planurile vor fi aprobate, urmează ca statele membre NATO, dar și personalul militar al alianței le vor face executabile prin exerciții și investiții.

Anul trecut, la Madrid, membrii au convenit să-și sporească prezența pe Flancul Estic pentru a descuraja posibilele atacuri și pentru a crește pregătirea apărării.

Liderul adjunct al Statului Major pentru Operațiuni SHAPE, generalul-maior Matthew Van Wagenen, este de părere că aceste planuri includ aproximativ 40.000

de militari aflați sub comanda Comandantului Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR), plus 100 de avioane și 27 de nave din Marea Baltică și Marea Mediterană.

Care sunt cele trei planuri regionale?

Aceste trei planuri regionale se află în lucru din 2018, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Astfel că, cele trei planuri cuprind:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

-Un plan acoperă Nordul Înalt și Atlanticul, condus de Comandamentul Forțelor Comune din Norfolk, în SUA.

- Un plan regional central, condus de Comandamentul Forțelor Aliate din Brunsunn, Țările de Jos, va acoperi Țările Baltice și Alpii.

-Al treilea plan acoperă sud-estul alianței militare, inclusiv Marea Mediterană și Marea Neagră, cu o comandă la Napoli, Italia.

Potrivit secretarului general Jens Stoltenberg la acest summit, membrii NATO sunt de asemenea așteptați să „să fie de acord cu un nou angajament de investiții în apărare, cu 2% nu ca plafon pe care ne străduim să-l atingem,

ci 2% din PIB ca minim pe care trebuie să-l investim în apărarea noastră”.

Citește și: Update: Ziua 497 de război în Ucraina: Kievul anunță noi zile de succes pe front. Rusia vrea să înlocuiască luptătorii Wagner cu cu ceceni și deținuți

Joi au discuții CSAT cu privire la obiectivele României pentru Summitul NATO

Joi, 6 iulie, are loc o ședință CSAT în care se va discuta despre obiectivele pe care România pentru Summitul NATO de la Vilnius.

Tot atunci se vor stabilite efectivele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni şi operații în afara teritoriului statului român anul viitor.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află:

– Obiectivele României pentru Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania, din perioada 11-12 iulie 2023;

– Forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni şi operații în afara teritoriului statului român în anul 2024.

De asemenea, se vor analiza şi alte teme de actualitate din domeniul securității naţionale, mai indică sursa menţionată.

Sursă: nato.int

 

Taguri: