Sunt aroganti, invidiosi, egoisti si lipsiti de orice jena! Semnele CLARE prin care recunosti un NARCISIST

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 00:35

Tulburarea de personalitate narcisistica s-ar putea traduce prin egoism excesiv si dragoste exagerata de sine.

 Narcisistii au o parere foarte buna despre ei insisi si au o viziune distorsionata de grandoare cand vine vorba de propriile lor abilitati si talente.

Persoanele care sufera de tulburare de personalitate narcisistica doresc cu ardoare sa le fie recunoscute si admirate respectivele talente si sunt aproape lipsite de orice urma de empatie. Intoleranta in fata criticii este o importanta trasatura a persoanelor cu tulburare de personalitate narcisistica.

Totodata, aceste persoane sunt incapabile sa exprime recunostinta sau jena, sunt exploatatoare, au un simt foarte dezvoltat al indreptatirii, sunt invidioase, arogante si au tendinta sa creada ca nu au de defecte, potrivit Conf. Univ. Dr. Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru.

Conform DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) V, stim ca avem de a face cu un narcisist daca acesta se incadreaza in cinci sau mai multe din urmatoarele criterii:

  1. Are un sens grandios al auto – importantei, isi exagereaza reusitele si talentele, se asteapta sa fie recunoscut ca superior, fara a avea realizari in aceeasi masura.
  2. Este preocupat cu fantezii despre succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau dragoste ideala.
  3. Are convingerea ca este special sau unic si poate fi inteles doar de catre /sau se poate asocia doar cu alte persoane (institutii) speciale sau cu statut inalt.
  4. Asteptarea continua de lauda si admiratie.
  5. Este convins ca i se cuvin lucruri (complianta automata pentru cerintele sale, asteptari nerezonabile de comportament favorabil).
  6. Exploateaza in relatiile cu ceilalti (profita de pe urma celorlalti pentru atingerea obiectivelor sale).
  7. Ii lipseste empatia: nu se identifica, nu recunoaste sentimentele si nevoile celorlalti si nici nu isi doreste sa o faca.
  8. Este invidos pe altii sau crede ca altii sunt invidiosi pe el.
  9. Exprima aroganta, trufie in atitudine.

Tratamentul tulburarii de personalitate narcisistica se centreaza pe psihoterapie. Nu exista un tratament medicamentos specific pentru aceasta tulburare. Totusi, daca pacientul prezinta simptome de depresie, anxietate sau alte afectiuni, medicamentele de tipul antidepresivelor si anxioliticelor pot fi de folos.

 

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.