Un studiu realizat recent de Fundatia Principesa Margareta a aratat ca peste 640.000 de batrani din Romania au nevoie de ajutor, iar parintii tai s-ar putea numara printre ei.
In Romania nu exista proceduri clare prin care autoritatile sa poata fi obligate sa se implice in ingrijirea batranilor. In plus, in tara noastra exista mai putin de 500 de aistenti sociali cu studii de specialitate care lucreaza in administratia publica locala.
Exista, insa, cateva lucruri pe care le poti face tu insuti pentru parintii tai, chiar daca locuiesti, in prezent, intr-un alt oras:
1. Trimite-le cumparaturile acasa
Datorita magazinelor online, fiecare persoana cu acces la internet poate cumpara ceea ce are nevoie cu doar cateva click-uri, iar plata se face automat, prin card.
In plus, exista si magazine online unde preturile sunt foarte mici si de unde poti cumpara chiar si alimente de baza, conserve de legume si fructe, paste, condimente si dulciuri, precum acest magazin online,
care livreaza acasa si produse de volum, precum apa plata, consumata in cantitati mari.Practic, umpli un cos virtual de cumparaturi cu tot ceea ce parintii tai au nevoie, adaugi, eventual, si cateva produse de ingrijire a casei, precum cele de aici, iar tot ceea ce ai cumparat soseste acasa la parintii tai in cel mai scurt timp.
Conteaza foarte mult ca parintii tai, pentru care faci comanda, sa aiba tot ceea ce au nevoie, fara sa se mai deplaseze ei insisi pentru cumparaturi, mai ales ca este foarte solicitant sa transporti
asemenea greutati la o anumita varsta.2. Ia in considerare mutarea lor aproape de tine
Daca ai o casa mare la dispozitie, ai putea lua in considerare mutarea parintilor tai alaturi de tine si de mai tanara ta familie. O astfel de decizie are cateva inconveniente evidente, precum modul in care partenerul sau partenera ta de viata se intelege cu socrii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Exista,
3. Tine frecvent legatura cu ei
Daca locuiesti departe de parinti, tine frecvent legatura cu ei. Suna-i in fiecare zi si intereseaza-te de starea lor de sanatate. Nu astepta sa te sune ei. Ar putea sa nu faca asta, fie pentru ca nu isi doresc sa te deranjeze, fie au patit ceva si nu reusesc sa ia legatura cu tine.
4.
Roaga pe cineva sa treaca pe la ei din cand in cand
Cu siguranta cunosti cel putin inca o alta persoana in orasul in care locuiesc parintii tai, asa ca roaga persoana respectiva sa-i viziteze din cand in cand si sa afle daca au nevoie de ajutor. Dupa fiecare astfel de vizita, discuta cu acea persoana si afla care este, de fapt, starea lucrurilor. Parintii tai ti-ar putea ascunde unele aspecte negative ale vietii lor de teama sa nu te ingrijorezi.
5. Stabileste un buget lunar de calatorie
Pune deoparte, in fiecare luna, o suma de bani pe care sa o cheltuiesti vizitandu-ti parintii. Ai nevoie de bani pentru biletul de tren sau pentru un plin de rezervor, dar si pentru a nu merge la ei „cu mana goala”. Daca iti vei organiza bine finantele personale sau familiale, o vizita lunara nu va fi o povara pentru bugetul familiei tale.
Foto: pexels.com