Sunt pomeniți sfinții ce au fost arși de vii pentru credința lor în Dumnezeu, la data de 28 decembrie în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 dec 2023, 16:00

În această zi sfântă sunt pomeniți peste 15.000 de sfinți

Sursa: freepik

Sărbătoare pe 28 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia.

Calendar ortodox 28 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 28 decembrie 2023!

Calendar ortodox 28 decembrie 2023

Sărbătoare 28 decembrie. Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 28 decembrie în calendarul ortodox

Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia au trăit în perioada împăratului Maximian, cel ce nu îi putea suporta de creștini, motiv pentru care acesta a început să îi ucidă pe aceștia dacă nu își doreau să se închine idolilor. În momentul în care împăratul a plecat la război, una dintre preotesele idolatre ale sale a decis să se convertească la creștinism. La auzitele acestora, episcopul Antim a ascuns-o pe maică pentru a nu păți nimic pentru ceea ce a făcut.

Întors din război, împăratul Maximian a decis să le mulțumească idolilor pentru victoria pe care a avut-o în luptă, motiv pentru care a decis să trimită câte o scrisoare fiecărei persoane ce locuia în cetate, ca să facă același lucru. Persoanele ce se opuneau acestei dorințe a împăratului erau aduși cu forța de către ostașii săi, inclusiv numeroși creștini.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești

În marea de oameni ce se afla în fața împăratului la acest eveniment, acesta a observat că preoteasa lipsește, alături de Indis, iar acesta a poruncit ca cei doi să fie căutați peste tot și aduși în fața lui. Indis a fost adus și întemnițai, în timp ce preoteasa a fost tunsă scurt de către episcop și îmbrăcată bărbătește pentru a o proteja de furia împăratului.

Împăratul a mers la mânăstirea unde se afla preoteasa, iar atunci când nu l-a găsit nici pe episcop, acesta le-a cerut creștinilor să se lepede de credința lor. Când aceștia refuzat, împăratul s-a enervat și le-a comandat oaștelor sale să pună lemne uscate în jurul cetății unde se aflau creștinii și să nu îi lase să părăsească acel loc, astfel aceștia au fost arși de vii pentru credința lor în Dumnezeu, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 28 decembrie

Canon de rugăciune către Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia, sărbătoriți pe 28 decembrie în calendarul creștin

Mulțime numeroasă a cinstiților mucenici, ștergeți mulțimea multelor mele păcate, cu mijlocirea voastră și dați-mi cuvânt să laud sfântă prăznuirea voastră.
Luminători prealuminați ai Bisericii, bunilor biruitori mucenici, care ați slăvit pe Hristos întru mădularele voastre, fiți acum măriți întru pomenirea voastră cea purtătoare de lu­mină.


Credința cea Dumnezeiască a purtătorilor de biruință a pierdut tiranica păgânătate a celor necredincioși și a stricat cu har, din temelie, vicleana împotrivire a demonilor.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Mărturisind, mucenicilor, pe Atotputernicul Dumnezeu, Care a luat Trup și moartea a pierdut, cu moarte v-ați omorât, luând viață fără de sfârșit.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Lăudămu-te, Prealăudată și Preabiecuvântată, că ai născut cu Trup pe Dumnezeu Cel Prealăudat, Care a mărit pe purtătorii de biruință și pe vrăjmașul l-a biruit.