Supermarketurile ar putea fi închise în weekend: Micii comercianți au cerut închiderea marilor magazine. Care este motivul acestora

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 mar 2024, 10:05

Micii comercianți cer ca supermarketurile să fie închise în weekend.

Sursa: pexels.com

Micii comercianți cer ca supermarketurile să fie închise în weekend.

Micii comercianți au solicitat Guvernului închiderea supermarketurilor în weekend. Proprietarii de magazine mici susțin că această decizie ar crea oportunități echitabile pentru toți comercianții și ar revigora sectorul comerțului local.

Micii comercianți cer închiderea supermarketurilor în weekend

Într-o mișcare inedită, micii comercianți au solicitat Guvernului închiderea supermarketurilor în weekend, sugerând ca acestea să rămână închise sâmbăta și duminica. Motivul din spatele acestei inițiative este o scădere semnificativă a vânzărilor în aceste zile pentru magazinele de dimensiuni reduse.

Proprietarii de magazine mici susțin că această decizie ar crea oportunități echitabile pentru toți comercianții și ar revigora sectorul comerțului local.

O tendință observată este că, în timp ce consumatorii preferă să facă cumpărături în supermarketuri în weekend, acestea afectează în mod negativ vânzările magazinelor mici. Principala atracție pentru clienți este comoditatea oferită de marile magazine, unde găsesc o gamă diversă de produse sub același acoperiș.

Această tendință a determinat micii comercianți să ia măsuri pentru a-și proteja afacerile și a restabili echilibrul în piață.

Propunerea lor, care este în curs de discuție la nivel guvernamental, vizează închiderea supermarketurilor cu o suprafață de peste 1000 de metri pătrați în weekend. Această măsură, argumentează aceștia, ar redistribui fluxul de clienți către magazinele mici și ar încuraja susținerea comerțului local. Similar cu practicile adoptate în alte țări, această inițiativă ar putea oferi beneficii semnificative pentru întreprinderile mici și ar contribui la diversificarea opțiunilor de cumpărături disponibile pentru consumatori.

În prezent, discuțiile la nivel guvernamental sunt în desfășurare, iar reacția oficială cu privire la această propunere este așteptată. În plus, se discută și posibile planuri de sprijinire a micilor comercianți din partea Executivului, subliniind importanța menținerii unui mediu comercial echitabil și sustenabil pentru toți actorii implicați.

Citește și: Ce salariu are un angajat Kaufland România! Ce alte bonusuri mai are pe lângă salariu

Este clar că această propunere ridică întrebări importante cu privire la dinamica comerțului și la modul în care este influențată de preferințele și comportamentele consumatorilor. Rămâne de văzut cum va răspunde Guvernul și dacă vor fi adoptate măsuri care să echilibreze interesele diferitelor tipuri de comercianți în beneficiul unei economii comerciale sănătoase și competitive.

Ce prevede proiectul de lege depus în Parlament?

Un proiect de lege depus recent în Parlament arată că supermarket-urile vor fi închise în cursul zilei de duminică, urmând ca în ziua de sâmbătă, programul acestora să fie fi scurtat.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unele persoane sunt de părere că propunerea nu este una benefică. Nu numai că va conduce la concedieri destul de mari, dar va provoca o scădere a veniturilor bugetare.

În proiect, magazinele ar trebui să aibă următorul program:

- luni – vineri: de la ora 08:00 – 22:00

- sâmbătă: 08:00 – 14:00

- duminica: închis

Citește și: Cât de toxice sunt bazele pentru mâncare din supermarket! Ce a reieșit, de fapt, după scanarea ingredientelor

Astfel că, dacă proiectul de lege va fi votat, oamenii vor fi nevoiți să își  schimbe programul pentru cumpărături.

Potrivit capital.ro, pe lângă program, proiectul prevede și realocarea magazinelor în afara orașelor. Distanța minimă de zona urbană este de 5 kilometri.

Această propunere, care este nouă pentru țara noastră, a fost adoptată deja de către alte state membre UE.