Superstiții de Dragobete. Ce nu ai voie să faci în această zi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 nov 2023, 06:45

Ce nu ai voie să faci în această zi

Sursa: Unsplash

Românii celebrează în fiecare an, pe 24 februarie, Dragobetele, o sărbătoare a iubirii, iar acestea sunt superstițiile la care trebuie să aveți grijă în această zi.

Ca fiecare sărbătoare, Dragobetele are diferite acțiuni pe care românii nu ar trebui să le facă în această zi pentru a avea noroc, iar acestea sunt câteva superstiții pe care trebuie să le știți.

Citește și: Felicitări și imagini cu text de Dragobete 2023: Mesaje frumoase cu ”Te iubesc”

Superstiții de Dragobete

Sărbătoarea iubirii este celebrată pe data de 24 februarie, iar oamenii sunt încurajați să respecte tradițiile sau obiceiurile deoarece există o superstiție prin care se crede că cei ce nu vor face aceste lucruri, ouăle puse sub cloști pentru a face pui se vor strica. De altfel, respectarea și comunicarea într-un mod sănătos este recomandată în această zi, spunându-se că dacă un bărbat se ceartă cu o femeie în casă, îi va merge rău.

Se spune că oamenii ce aud cântecul cucului în ziua de Dragobete vor fi harnici tot restul anului. Tot în ziua de 24 februarie, oamenii ar trebui să înceapă noi planuri, spunându-se că toate lucrurile ce vor fi începute azi vor avea spor.

În această zi este bine ca gospodinele să scuture lucrurile din casă pentru a face loc averii să se întoarcă în locuință.

În unele zone ale României, femeile le leagă de gât celor mici un șnur din arici roșu, împletit cu bumbac alb, pentru ca soarele să le ferească pielea fină și sensibilă.

De Dragobete se ține cont de câteva superstiții legate de cum va fi vremea în următoarea perioadă. Una dintre acestea spune că dacă afară plouă în ziua de 24 februarie, atunci primăvara va veni mai devreme și va fi una plăcută, iar cealaltă spună că dacă bruma nu va fi pe jos în acea dimineață, atunci nu va mai fi prea curând.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Dragobete 2023: Cinci greșeli pe care le facem cu toții și care ne creează probleme în dragoste

Ce rugăciune este bine să spunem în această zi

Oamenii ce își doresc să aibă noroc în dragoste în perioada următoare pot spune această rugăciune în ziua de Dragobete.

„Stăpâne, Iubitorule de oameni, Împăratul veacurilor şi dătătorul bunătăţilor, Care ai stricat peretele cel din mijloc al vrajbei şi ai dat pace neamului omenesc, miluieşte Doamne, pe cei ce ne urăsc, ne pizmuiesc şi ne ocărăsc; aşijderea şi pe cei ce ne grăiesc de rău. Ca nu cumva vreunul din ei să pătimească ceva rău pentru noi, păcătoşii, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie.

Doamne, Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime ca un Bun asupra inimilor noastre, ce sunt lipsite de dragoste şi de unire şi sunt îmboldite de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Sfântului Tău Duh coborând peste Dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune şi să petreacă în dragoste şi unire.

Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile noastre, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri asupra noastră, de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe altii şi să facem tot binele, spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin.”

Citește și: Sărbătoare 24 februarie 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox! Ce nu ai voie să faci în această zi?

Surse: traditii-superstitii.ro, mamaplus.md 

 

Taguri:

Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?