Data de 20 decembrie 2024 marchează două momente speciale pentru români, Ignatul, ziua în care se sacrifică porcii și ziua în care este cinstit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu. Fiind o zi plină de semnificație pentru credincioși, s-au dezvoltat mai multe superstiții de Ignat, respectate de către românii de pretutindeni. Iată ce nu e bine să faci de Ignat.
Ziua în care gravidele nu au voie să lucreze sub NICIO formă
Calendarul creștin ortodox amintește că la data de 20 decembrie 2024 este pomenit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, zi ce coincide cu Ignatul sau Ignatul porcilor, în care oamenii din zonele rurale obișnuiesc să sacrifice porcii. Se crede că de Ignat nu trebuie să facem alte activități în gospodărie, ci să ne concentrăm întreaga atenție asupra activităților care au legătură cu tăierea porcului.
Este interzis pentru gravide să lucreze de Ignat, deoarece se crede că pot naște copii cu probleme, potrivit cancan.ro. Nu este indicat nici să spălăm, să coasem, să măturăm
Citește și: Trucul pentru a păstra șoriciul fraged cât mai mult timp. Ingredientul secret pe care să îl pui deasupra
Sacrificarea porcului nu trebuie să fie realizată înainte să se ivească zorile sau după ce a apus soarele. Este recomandat ca porcul să fie tăiat în timpul zilei pentru ca spiritele necurate să fie ținute la distanță de lumină. Porcii care nu sunt sacrificați în această zi sfântă nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, deoarece și-a visat moartea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
De ce femeile nu trebuie să participe la sacrificarea porcului
Bărbații se ocupă de tăierea porcului de Ignat, crezându-se că persoana care taie porcul trebuie să meargă la biserică înainte pentru a se spovedi și a fi curat, fără spirite necurate. Este recomandat ca femeile să nu participe la sacrificarea porcului, deoarece mila acestora față de animal îl va face să nu mai moară.
După ce porcul a fost tăiat, acesta este spălat cu apă în timp ce rostim: „Carnea ta să fie/ Carne aurie”. Urmează ca porcul să fie pârlit în paie, în special paie secerate pe parcursul verii, păstrate special pentru Ignat. În foc se poate adăuga și iasomie, alături de câteva ramuri de lemn câinesc, astfel încât șoriciul să fie aromat.
Urmează un moment important de Ignat, mai exact cel în care bărbatul va desena o cruce pe fruntea porcului, zicând „Doamne ajută să-l mâncăm sănătoși”. După acest moment, femeile vor putea să se ocupe de împărțirea cărnii. De Ignat este bine să purtăm inele, cercei, monede sau alte obiecte din metal, astfel încât să fim protejați de duhurile rele.