Sfânta Parascheva este prăznuită la data de 14 octombrie 2024, zi ce este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, datorită importanței pe care o are pentru credincioși. Fiind trecută cu o cruce roșie, creștinii țin cont de mai multe tradiții și superstiții pe parcursul zilei, iar acestea sunt cele mai importante.
Superstiții din popor de Sfânta Parascheva 2024
Gospodarii țin cont de nenumărate superstiții pe parcursul zilei de 14 octombrie 2024, astfel încât să nu atragă în viața lor ghinion, pierderea banilor sau probleme de sănătate.
Persoanele ce lucrează în această zi o să atragă în viața lor diferite pericole, atât la locul de muncă, cât și în familie. În această zi nu este indicat să ne zgârcim la bani și mâncare, deoarece oamenii zgârciți vor primi în schimb sărăcie și pagube uriașe până la finalul anului.
Femeile necăsătorite nu trebuie să croșeteze sau să coasă pe parcursul zilei de în care este pomenită Sfânta Parascheva, crezându-se că astfel nu o să se mai mărite niciodată.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Dacă oile stau grămadă, iarna va fi grea
Ziua de 14 octombrie 2024 este una foarte importantă pentru oieri, fiind ziua în care oile se pregătesc pentru iernat. Se crede că oile pot prevesti cum urmează să fie iarna, în funcție de cât de apropiate sunt una de cealaltă. Dacă oile dorm îngrămădite, atunci iarna care urmează o să fie una grea pentru oameni, iar dacă acestea stau răsfirate, atunci iarna o să fie blândă.
Citește și: Care este Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva? Acesta ocrotește sfintele moaște
Tot de Sfânta Parascheva putem afla dacă iarna o să se lase așteptată sau o să vină într-o scurtă perioadă de timp. În cazul în care de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, atunci iarna o să vină mai repede decât ne așteptam, iar în cazul în care această zi este una ploioasă, atunci vom mai avea de așteptat după iarnă, potrivit ziarulunirea.ro .
Ce tradiții se respectă pe 14 octombrie
La data de 14 octombrie credincioșii fac praznice pentru persoanele trecute la cele veșnice și împart diferite alimente pentru sufletele acestora. Pachetele ce vor fi date pomană trebuie să fie de post, astfel în acestea pot exista prăjituri de post, colaci, colivă, vin, must, pâine și grâu nou. Este recomandat ca de Sfânta Parascheva să ținem post și post negru până la ora 12:00, atunci când bisericile ortodoxe își finalizează slujba dedicată Sfintei Parascheva.
În cazul în care nu puteți ține post negru până la ora 12:00, atunci trebuie să consumați doar produse de post pe parcursul zilei, în caz contrat vă veți confrunta cu probleme cu stomacul.