Superstitii si obiceiuri de Revelion! Iata ce trebuie sa faci pentru a avea noroc in dragoste si pentru a atrage prosperitatea si bucuria in casa ta!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 31 dec 2017, 11:56

Iata si de ce nu este bine sa plangem in noaptea dintre ani!

Traditia de Anul Nou spune ca e bine sa fie mult zgomot in casa in noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Sarutul sub vasc aduce mult noroc in dragoste. Exista insa si alte superstitii legate de noroc si pentru bunastarea casei.

Ce trebuie sa faca fetele nemaritate
La fel, daca aceasta prima persoana care intra in casa este barbat e cu noroc, iar daca e femeie, poarta ghinion.

În Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, dimineata visandu-l pe cel cu care se vor casatori. La miezul noptii de Anul Nou trebuie sa deschideti usa, pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre. Un obicei pe care il practica indragostitii este sarutatul sub vasc, pentru a fi insotiti de dragoste tot anul.
La trecerea dintre ani, spun batranii, este bine ca fiecare sa poarte o haina noua si ceva rosu sau o alta culoare vesela care sa atraga energiile pozitive.

O alta superstitie este aceea ca in ultima zi din anul vechi si in prima zi din cel nou nu este bine sa facem cheltuieli sau sa aruncam ceva din casa – nici macar gunoiul –, pentru ca, odata cu el, dam afara si norocul.
Tot legat de bani, nu trebuie sa avem niciun fel de datorie cand incepe noul an, altfel vom da bani tot anul. Se mai spune ca primul om care ne va trece pragul casei in prima zi din noul an ne va influenta. Daca prima persoana care iti intra in casa de Anul Nou este barbat, vei avea parte de noroc tot anul. Daca este femeie, vei fi urmarit de ghinion.
Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, in timp ce cele brunete aduc noroc.

Conform traditiei, se mai spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi gazda tot anul. "In ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan.
Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pastreaza, fiind benefice pentru durerile de cap", spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.
Traditia mai spune ca de Anul Nou se innoiesc toate, iar oamenii trebuie sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine. In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie nu se plange. Se spune ca cei care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.
Cine este politicos si manierat de Anul Nou va fi tot timpul asa, de aceea se spune ca in noaptea de Revelion trebuie evitate discutiile in contradictoriu. In afara faptului ca nu sunt deloc placute, acestea atrag si ghinionul.
(sursa: adevarul.ro/locale/calarasi)

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.