Superstiții vineri 13. Sub nicio formă să nu porți negru sau să te tunzi în această zi

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 12 feb 2023, 06:35

Supersțitiile de care oamenii țin cont într-o zi de vineri 13

Sursa: canva.com, pixabay

Pentru cei mai superstițioși din fire, ziua de vineri 13 este un adevărat coșmar. De teamă că ceva rău se poate întâmpla sau că pot avea parte de ghinion, foarte multe persoane țin cont de o serie de superstiții în ziua de vineri 13.

Vineri 13 este considerată drept o zi cu ghinion de o mulțime de oameni, astfel că pentru a ține la distanță forțele răului, aceștia respectă o serie de superstiții. Iată de ce nu e bine să te tunzi într-o zi de vineri 13, de ce nu ar trebui să porți haine negre, dar și ce alte superstiții se respectă în această zi.

Superstiții vineri 13. Ce trebuie să faci în această zi pentru a ține ghinionul la distanță? 

Alăturarea dintre ziua de vineri și data de 13 a lunii le dă fiori persoanelor superstițioase. Multe dintre ele consideră că este una din acele zile în care sunt șanse mari ca lucrurile să meargă prost, motiv pentru care nu sunt deloc puțini cei care evită să facă lucruri importante, să plece la drum, să semneze acte sau chiar să se întâlnească cu anumite persoane. 

Ideea potrivit căreia ziua de vineri 13 ar fi una cu ghinion s-a răspândit la nivel mondial, în toate culturile.

Se pare că își are originea în faptul că într-o zi de vineri 13 a avut loc arestarea majorității cavalerilor templieri din ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, eveniment petrecut pe 13 octombrie 1307. 

Există o mulțime de superstiții de care oamenii țin cont într-o zi de vineri 13. Se spune că nimeni nu ar trebui să poarte haine negre într-o astfel de zi. Superstiția spune că cine poartă negru în ziua de vineri 13 riscă să piardă o persoană dragă și să poarte doliu ulterior.

Vizita la frizer ar trebui amânată dacă pică într-o zi de vineri 13. Există o superstiție care spune că cei care se tund în această zi vor pierde o persoană dragă.

Se spune că cei care s-au născut într-o zi de vineri 13 vor fi urmăriți de ghinion și că pot scăpa de el doar evitând să le spună celor din jur când este ziua lor de naștere.

Se crede că în zilele de vineri 13 îndrăgostiții nu ar trebui să se căsătorească pentru că vor avea parte de probleme, iar căsnicia lor riscă să se destrame.

Aduce ghinion mutarea în casă nouă într-o zi de vineri 13, astfel că cei care au în plan să se mute ar trebuie să mai aștepte cel puțin o zi.

Mai este o superstiție care spune că pentru a fi feriți de rele într-o zi de vineri 13, oamenii ar trebui să spună o rugăciune înainte să plece de acasă. Așa vor ține forțele răului la distanță.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Persoanele a căror zi de naștere pică într-o zi de vineri 13 ar trebui să petreacă în ziua următoare.

Se spune că cei care își serbează ziua într-o astfel de zi vor avea parte de ghinion și de momente de cumpănă. Mai mult, nu ar trebui ca la o masă să se adune 13 persoane într-o zi de vineri 13.

Deși aceste superstiții nu au fost dovedite, foarte multe persoane le respectă cu sfințenie, crezând că în acest mod vor fi protejate de rele. 

În realitate, deși oamenii se tem de accidente și de probleme, se crede că șansele ca evenimentele neplăcute să aibă loc într-o zi de vineri 13 sunt mult mai mici comparativ cu altă zi a anului și asta tocmai pentru că cei superstițioși sunt mai atenți ca niciodată la fiecare detaliu.

Pentru cei care chiar au dezvoltat o frică de ziua de vineri 13 a fost inventat un termen special, această fobie purtând denumirea de paraskevidekatriaphobia.

Citeste si: Vineri 13. Cum să scapi de ghinion în ziua de vineri 13 în funcție de zodie. Ce să nu faci sub nicio formă dacă ești Scorpion

Când va mai pica vineri 13 în anul 2022 și 2023? 

Din fericire, în anul 2022, singura zi de vineri 13 este în luna mai. Superstițioșii vor avea ceva motive de îngrijorare în anul 2023, atunci când vor exista două astfel de zile.

Mai exact, prima zi de vineri 13 din anul 2023 va pica fix în prima lună din an, mai exact pe 13 ianuarie. Următoarea zi de vineri 13 va fi pe 13 octombrie 2023. 

În timpul anului calendaristic, ziua de vineri 13 pică cel puțin o dată, dar se poate întâmpla să cadă și de mai multe ori. De exemplu, în anul 2015 au existat 3 zile de vineri 13, mai exact în lunile februarie, martie și noiembrie, conform wikipedia.org.

Citeste si: Horoscop zilnic vineri, 13 mai 2022. Sfatul zilei: nu îți pierde entuziasmul. Gemenii vor fi superstițioși, iar Taurii vor avea parte de o zi productivă