Articulatiile sunt zone de legatura intre doua sau mai multe oase. Aproape toate oasele din corp sunt unite prin articulatii, iar forma lor depinde de functiile pe care le au.
Regula de aur pentru sanatatea articulatiilor este miscarea. Cu cat ne miscam mai mult, cu atat vom avea mai putina rigiditate articulara. Indiferent ca citim, lucram sau ne uitam la televizor, trebuie sa schimbam des pozitia in care stam. Aditional, putem lua pauze de la birou pentru a avea cateva minute de activitate fizica.
Dintre cele mai comune afectiuni ale articulatiilor, artrita este cea mai cunoscută. Exista însă mult mai multe afectiuni articulare, care pot afecta o singura articulatie sau mai multe parti ale scheletului, unele care pot provoca doar un nivel mic de disconfort si altele care pot provoca dureri insuportabile.
Pentru a evita apariția acestor afectiuni si pentru a mentine sanatatea buna a articulatiilor putem apela la diferite exerciții fizice și suplimente alimentare.
3 exerciții fizice recomandate
Exista foarte multe exerciții fizice care sunt benefice articulatiilor. Cu toate acestea însă, vom menționa aici doar pe cele care nu necesita echipamente speciale, greutati sau aparate.
Genuflexiuni
Acestea sunt bune pentru protejarea genunchilor, gleznelor si a soldurilor.
Pentru inceput, trebuie sa ne pozitionam in fata unui scaun sau a unei banci, cu picioarele departate pana la nivelul umerilor.
Odata aflati in pozitia corecta, ne putem lasa usor in jos, pana cand atingem scaunul sau banca, apoi ne ridicam inapoi.
Pentru a preveni alte accidentari, genunchii trebuie sa fie in linie cu talpile si niciodata sa nu treaca de degetele picioarelor atunci cand ne lasam in jos.
Tractiuni
Acestea pot fi asistate sau neasistate si ajuta la protejarea umerilor si a coatelor.
Cand vine vorba de tractiuni, cu cat priza este mai larga, cu atat executia este mai dificila. Avand in vedere ca obiectivul nostru este sanatatea articulatiilor si nu masa musculara, vom discuta doar despre tractiunile normale.
Tractiunile normale sunt cele cu priza la nivelul umerilor si care implica ridicarea noastra pana cand pieptul este in zona barei.
Pentru ajutor, putem apela la un prieten sau ne putem ajuta de picioare atat cat este nevoie.
O alta metoda de tractiune este tractiunea negativa, in care pozitia de start este de sus, cu pieptul aflat deja la bara, urmata apoi de o coborare lenta si controlata.
Flotari
La fel ca si tractiunile, acestea protejeaza umerii si coatele.
Pentru a efectua o flotare, trebuie sa ne asezam in pozitia corecta, cu mainile departate pana la nivelul umerilor si mentinerea dreapta a corpului, apoi ne lasam pieptul in jos spre podea si revenim inapoi la pozitia initiala.
Daca nu pot fi efectuate flotarile normale, exista si alte forme mai usoare, cum ar fi cele din genunchi, dar si in cazul acestora trebuie respectata pozitia corecta a corpului.
Suplimente alimentare
O alta cale de mentinere a sanatatii articulatiilor o reprezinta suplimentele alimentare.
Majoritatea suplimentelor sunt folosite pentru reducerea inflamatiilor sau pentru protejarea cartilajului. Un numar foarte mare de persoane apeleaza la aceste suplimente pentru a preveni aparitia durerii sau pentru a ameliora durerea deja existenta.
Numarul acestor suplimente este destul de mare, fiecare dintre ele avand un rol in sanatatea articulatiilor. De la turmeric care ajuta la tratarea durerii la MSM pentru intarirea sistemului osteoarticular.
Inainte de a trece la un supliment nou insa, este recomandat sa discutati cu medicul de familie despre aceasta alegere, evitand astfel aparitia unor posibile complicatii cauzate de interactiunea cu alte medicamente.
Indiferent de calea aleasa, cea a suplimentelor sau cea a exercitiilor fizice, cel mai important este de a mentine articulatiile sanatoase, deoarece acestea tind sa arate semne de uzura odata cu inaintarea in viata.