Suplimente pentru creier care te ajută să crești puterea minții

Author: Ana Filip
Actualizat: 12 dec 2023, 12:27

Sănătatea creierului ar trebui să devină o prioritate pentru orice persoană, cu atât mai mult odată cu înaintarea în vârstă. Dacă te confrunți cu probleme de memorie și dificultăți în a rămâne concentrat, dieta ta ar putea fi una dintre cauze. Alimentele pe care le consumi influențează semnificativ sănătatea creierului.

Dacă dieta ta nu este echilibrată și diversă și nu conține substanțe nutritive vitale, în timp, îți poate împiedica abilitățile cognitive și performanța. Din fericire, studii recente sugerează că suplimentele naturale pot ajuta atât funcția creierului pe termen scurt, cât și pe termen lung. Aceste suplimente pentru creier pot oferi sprijin potențial pentru sănătatea creierului și funcția cognitivă și pot stimula funcția și puterea minții.

Iată care sunt suplimentele pentru creier care te ajută să crești puterea minții, de care e bine să ții cont dacă observi că ai dificultăți de memorie:

     ➢   Acizi grași omega-3

Dintre suplimentele pentru creier recomandate de specialiști pentru sănătatea creierului, acizii grași omega-3 sunt printre cei mai importanți. Acizii grași cu lanț lung DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic) sunt componente majore ale membranelor celulelor creierului și se crede că îmbunătățesc memoria, repararea celulelor creierului și în general susțin sănătatea creierului.

Se găsesc frecvent în uleiul de pește și semințele de in și sunt esențiali pentru a dezvolta puterea creierului și a ochilor și au o influență semnificativă asupra sănătății mintale, indiferent de vârstă. Aportul zilnic recomandat de acizi grași omega-3 pentru toți adulții este între 1,1 și 1,6 grame. Un supliment tipic de ulei de pește oferă aproximativ 1.000 de miligrame de ulei de pește, cu aproximativ 300 de miligrame de omega-3 în mod specific.

     ➢   Creatină

Frecvent asociată cu construirea mușchilor și îmbunătățirea performantelor atletice, creatina are, de asemenea, beneficii cognitive. Este un aminoacid natural găsit în țesutul muscular și creier, care ajută la furnizarea de energie celulelor creierului și s-a dovedit a îmbunătăți memoria pe termen scurt și abilitățile de raționament.

 

Unele studii sugerează că pentru a dezvolta puterea creierului suplimentarea cu creatină poate fi deosebit de benefică pentru vegetarieni și vegani, deoarece aceștia pot avea niveluri mai scăzute de creatină naturală datorită alegerilor lor dietetice.

     ➢   L-teanină

L-teanina este un aminoacid găsit în mod natural în frunzele de ceai, în special în ceaiul verde și negru. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a promova relaxarea și de a reduce stresul. Mai mult, L-teanina poate să sporească atenția și să îmbunătățească memoria atunci când este combinată cu cofeina, făcându-l un supliment natural popular pentru stimularea funcției creierului. Se pot găsi suplimente pentru creier de L-Theanine sau te poți bucura de beneficiile sale savurând o ceașcă de ceai verde.

     ➢   Curcumina

Curcumina este compusul activ găsit în turmeric, un condiment frecvent utilizat în bucătăria indiană. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, care pot ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ. Unele cercetări sugerează că aceasta poate îmbunătăți memoria și starea de spirit, făcându-l un potențial supliment de stimulare a creierului.

     ➢   Resveratrol

Resveratrolul este un compus natural găsit în vin roșu, struguri și unele fructe de pădure, fiind printre cele mai la îndemână suplimente pentru creier. Este important pentru potențialul său de a proteja creierul de declinul legat de vârstă și de bolile neurodegenerative. Proprietățile antioxidante ale resveratrolului îmbunătățesc fluxul sanguin către creier, combat stresul oxidativ și reduc inflamația, contribuind la îmbunătățirea funcției cognitive.

Pe de altă parte, resveratrolul poate încetini coagularea sângelui, deci trebuie evitat de persoanele care se pregătesc pentru intervenții chirurgicale sau care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

     ➢   Vitaminele B

Cele opt vitamine B sunt suplimente pentru creier importante și joacă roluri esențiale pentru susținerea funcției sănătoase a creierului și protejarea împotriva pierderii memoriei, declinului cognitiv și bolilor neurodegenerative. Vitamina B1 (tiamina) ajută creierul să comunice cu nervii și este implicată în circulația electroliților în și din celulele musculare și nervoase. Vitamina B2 (riboflavina) este necesară creșterii și menținerii sănătății generale; vitamina B9 (acidul folic) face parte din suplimente pentru creier ce susțin sănătatea neurologică, a funcției neurotransmițătorilor și contribuie la obținerea echilibrului psihologic.

De asemenea, vitamina B12 reduce riscul de boli cardiovasculare, stimulează starea de spirit, susține sănătatea oaselor, reduce riscul de depresie și menține sănătatea sângelui. Majoritatea oamenilor își pot satisface nevoile de vitamina B printr-o dietă nutritivă și bine echilibrată. Totuși, adulții în vârstă, persoanele care urmează diete pe bază de plante și cei cu anumite afecțiuni medicale pot avea nevoie de suplimente pentru creier cu vitamina B pentru a-și satisface nevoile organismului.

     ➢   Vitamina D

Vitamina D, „vitamina soarelui”, joacă un rol crucial în menținerea sănătății generale, inclusiv a funcției creierului. Studiile au legat deficitul de vitamina D de tulburări cognitive și un risc crescut de boli neurodegenerative. Asigurarea unui aport adecvat de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, dietă sau cu ajutorul unor suplimente pentru creier poate sprijini sănătatea cognitivă

     ➢   Ginkgo Biloba

Derivate din frunzele copacului Ginkgo Biloba, aceste suplimente pentru creier pe bază de plante au o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională. Ginkgo Biloba se crede că îmbunătățește fluxul sanguin către creier, ceea ce poate îmbunătăți funcția cognitivă și puterea creierului. Ginkgo Biloba este adesea folosit pentru a ajuta la combaterea problemelor de memorie legate de vârstă și poate oferi o ușurare a simptomelor bolii Alzheimer.

Pe farmaciamea.ro poți găsi o gamă variată de suplimente pentru creier care conțin ingrediente atent selecționate pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării, care ajută la oxigenarea normală a creierului și care susțin astfel circulația cerebrală. Pe de altă parte, este important să consulți întotdeauna un profesionist din domeniul sănătății înainte de a-ți administra orice suplimente pentru creier pentru a te asigura că sunt sigure pentru tine și nu vor interacționa cu alte medicamente pe care le iei deja.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.