Suplimente Pentru Sănătatea Inimii pe Care ar Trebui să le Iei şi Tu

Autor: Oana Iosif

Piaţa este bogată în oferte de suplimente variate pentru îmbunătăţirea sănătăţii, a nivelului de energie şi a stării generale, însă nu toate par să funcţioneze. Mai mult, luate fără a discuta cu medicul, unele dintre acestea pot fi chiar dăunătoare.

Totuşi, sunt multe suplimente şi produse naturiste pentru inimă care, administrate adecvat şi la sfatul medicului, pot avea efecte foarte bune asupra sănătăţii. Acestea pot fi vitamine, minerale, plante sau aminoacizi şi sunt disponibile sub formă de capsule, tablete sau lichide. Suplimentele vin să completeze dieta şi nu trebuie considerate un înlocuitor pentru aceasta.

Multivitamine şi minerale

Mineralele şi vitaminele administrate în doze corecte reduc riscul bolilor de inimă. Este ştiut că alimentele integrale sunt o sursă importantă de nutrienţi, dar studiile arată că majoritatea oamenilor nu reuşesc să le consume în cantităţile adecvate pentru a-şi asigura dozele zilnice necesare. Uneori, chiar şi cei care au obiceiuri alimentare sănătoase nu reuşesc acest lucru.

De aceea, administrarea de suplimente cu multivitamine şi minerale poate fi o soluţie pentru a completa lacunele. Acestea sunt benefice pentru prevenirea bolilor de inimă şi sunt şi foarte accesibile.

Coenzima Q10

Asemănătoare vitaminelor, coenzima Q10 este prezentă în fiecare celulă din organism. Corpul produce această substanţă de care celulele au nevoie pentru a genera energia necesară creşterii şi regenerării celulare. De asemenea, este un antioxidant care protejează organismul de efectul radicalilor liberi, protejează inima şi muşchii scheletici, ameliorează insuficienţa cardiacă, creşte nivelul energetic şi accelerează recuperarea după exerciţiile fizice. 

Coenzima Q10 se poate lua şi din alimentaţie, în special din carnea provenită din organe (inimă, ficat sau rinichi) şi carne de vită, dar şi din ulei de soia, sardine, macrou şi arahide.

Fibre

Cea mai bună sursă de fibre sunt alimente precum fructele şi legumele sau cereale integrale. Uneori, însă, poate fi dificil să obţii tot necesarul de fibre numai din alimentaţie, iar un supliment poate ajuta, mai ales dacă eşti bine hidratat. Fibrele asociate cu o dietă săracă în grăsimi saturate, ajută la scăderea colesterolului.

De asemenea, asociate cu o dietă echilibrată şi un program regulat de exerciţii, ajută la scăderea în greutate, iar acest lucru este benefic pentru inimă.

Acizi graşi Omega-3

Acizii graşi Omega-3 se găsesc în peşte gras, dar şi în unele legume şi seminţe. Este un acid pe care organismul nu îl poate produce şi, dacă nu este administrat prin dietă, suplimentele devin o necesitate. Omega-3 reduce producţia de trigliceride a organismului, nivelul crescut al acestora fiind o cauză pentru bolile de inimă şi accidente vasculare cerebrale.

Magneziu

Un nivel scăzut de magneziu în organism poate cauza boli de inimă, fiind asociat cu factori de risc cardiovascular precum hipertensiunea arterială, acumularea de plăci arteriale, calcificarea ţesuturilor moi sau întărirea arterelor. Suplimentele de magneziu sunt disponibile în diverse forme şi combinaţii cu alte minerale.

L-Carnitina

L-carnitina este un aminoacid necesar pentru a transporta grăsimile în mitocondrii unde sunt transformate în energie care este esenţială pentru funcţionarea sănătoasă a inimii. Administrarea L-carnitinei îmbunătăţeşte funcţiile inimii, reduce simptomele anginei pectorale şi îmbunătăţeşte oxigenarea inimii, ameliorând starea pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă congestiva. De asemenea, ajută la reducerea daunelor şi a complicaţiilor în urma unui atac de cord.

Alimente cu efecte benefice asupra inimii

Ceai verde - Este extrem de eficient în reglarea nivelului colesterolului, iar acest lucru are beneficii asupra inimii. În plus, conţine antioxidanţi de care organismul are nevoie.

Usturoiul - Este un adjuvant eficient în tratarea hipertensiunii arteriale şi a bolii coronariene. Totuşi, nu trebuie consumat în cantităţi exagerate pentru că poate afecta coagularea sângelui şi creşte riscurile de sângerare. De aceea, cei care urmează să suporte o intervenţie chirurgicală, stomatologică sau o procedură medicală, ar trebui să evite consumul de usturoi cu cel puţin două săptămâni înainte.

Sfaturi pentru sănătatea inimii

Evită excesul de colină. Colina este un nutrient prezent în carne, ouă şi lapte şi poate creşte nivelul unui compus produs de bacterii, dar şi riscul de cheaguri. Coagularea excesivă a sângelui limitează sau blochează fluxul sanguin, iar acest lucru poate cauza un atac de cord, un accident vascular cerebral, leziuni ale organelor sau chiar decesul.

Înainte de administrarea suplimentelor pentru sănătatea inimii, discută cu medicul sau cu nutriţionistul. Nu toate suplimentele sunt sigure şi, dacă nu sunt corect administrate, pot avea efecte nedorite.

Spune-i întotdeauna medicului dacă foloseşti un supliment alimentar sau dacă intenţionezi să îl combini cu tratamentul pe care ţi-l prescrie. Sunt situaţii în care acestea nu sunt compatibile şi pot declanșa reacţii alergice sau interacţionează cu medicamentele care nu îşi vor mai face efectul. Orice efect secundar sau interacţiune cu tratamentul medicamentos poate afecta starea de sănătate şi îţi pune inima în pericol. 

Suplimentele nu sunt toate fabricate la fel şi, în funcţie de marcă, pot avea diverse efecte secundare. Suplimentele cumpărate din magazinele naturiste sunt deseori diferite de cele din farmacii.