Surpriză uriașă pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2023

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 iul 2022, 20:05
Ce schimbări va suferi sistemul de pensii din România
Sursa: PixaBay

Sistemul de pensii din România va suferi o schimbare majoră. În ce fel îi va ajuta pe cetățeni procesul de digitalizare stabilit de Ministerul Muncii?

La începutul anului 2023, de la 1 ianuarie, pensionarii și angajații români își vor putea vedea online aporturile pentru fiecare interval în care au lucrat, astfel că nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la ghișee cu o grămadă de acte.

Sistemul de pensie din Români evoluează!

De la 1 ianuarie 2023, Ministerul Muncii va recruta 1000 de funcționari publici pentru a adăuga, într-un sistem digitalizat, toate datele care se aflau în dosarele cu șină. 

Un alt aspect important al acestei digitalizări este legat de recalcularea pensiilor. În momentul în care toate datele și actele vor fi trecute în sistem, recalcularea pensiilor  se va face în mod automat.

Un reportaj făcut acum ceva timp prezenta situația unui bărbat care a primit recent hotărârea de pensionare. Cu toate că a dus adeverințele și documentele necesare, a constata că aproape doi ani de lucru nu au fost luați în considerare.

“Dar au fost nişte greşeli, care probabil nu mi-au luat în calcul. Acum dacă revizuiesc dosarul şi se aplică şi cei doi ani, care n-au fost luaţi în calcul, probabil o să se modifice”, a declarat bărbatul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu ce probleme se vor mai confrunta, totuși, românii?

La arhiva Casei de Pensii a Sectorului 2, spre exemplu, sunt peste 100.000 de dosare cu şină în care există adeverinţe de angajator, cereri scrise de pensionari şi chiar cărţi vechi de muncă.

Pe viitor, românii care se vor pensiona vor avea toate actele necesare introduse în sistemul digitalizat și le vor putea verifica singuri, de la un calculator, pe conturile personale.

Citeste si: Ce angajați din România pot ieși la pensie la 50 de ani? Ei se pot pensiona mai devreme!

Din nefericire, există o problemă cu românii care doresc să se pensioneze și care au carte de muncă fizică dinainte de anul 2001. Aceștia vor fi nevoiți să aducă actele în format original la Casa de Pensii, în special dacă angajatorul nu a trimis în format electronic documentele de angajare.

Este vorba despre vechea carte de muncă, adeverinţele de la foştii angajatori şi toate actele prin care arată că au primit şi sporuri sau prime.

Digitalizarea, necesară și la alte instituții din România

Digitalizarea de la Ministerul Muncii nu va fi de ajuns pentru ca românii să fie total scutiți de prezentarea documentelor la ghișeuri. Va fi necesară o bază de date comună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, Registrul Comerţului şi Arhivele Naţionale, de unde se pot recăpăta adeverinţele vechi de muncă. 

De asemenea, este necesară şi o lege trecută prin Parlament care îi va scuti pe oameni de o vizită la instituţii cu copii după documentele oficiale.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie? Ministrul Muncii a făcut anunțul mult așteptat de toată lumea