Surse: Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare. Anumite taxe pe proprietate vor suferi modificări

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 iun 2022, 10:38

Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare

Sursa: Unsplash

Liderii Coaliției au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește măsurile fiscale, iar acestea urmează să fie introduse în noul Cod Fiscal. Printre acestea se numără: creșteri ale TVA-ului, deduceri pentru veniturile mici, accize mai mari pentru tutun și pentru alcool și impozit mai mare pentru câștigurile la jocurile de noroc.

Liderii Coaliției au decis ce măsuri fiscale noi vor fi introduse în Codul Fiscal. Românii vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru anumite servicii și pentru anumite produse și mulți dintre ei vor fi afectați.

Conform digi24.ro, pentru veniturile până în 4.500 de lei, vor exista deduceri de impozite. Prin urmare, impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei pe an în anul care urmează.

De asemenea, persoanele cu vârsta până în 26 de ani vor avea parte de deduceri de 15% din impozitul pe venit, deduceri a căror valoare se va ridica la 383 de lei.

Mai mult decât atât, familiile care au copii vor avea și ele parte de deduceri, însemnând 100 de lei pentru fiecare copil, dar doar dacă aceștia sunt la școală. În cazul în care familia are patru copii sau mai mulți, impozitul pe venit nu va mai exista, dar deducerea va fi aplicabilă doar unuia dintre părinți.

Citeste si: Vești proaste pentru pensionari! O categorie de pensii se taie de la 1 ianuarie 2023: „România nu are de ales”

În cazul contractelor de muncă part-time, contribuțiile salariale vor fi egale cu cele ale salariului minim pe economie, dar doar în cazul în care există un singur contract de acest fel. De asemenea, excepție vor face:

  • Elevii și studenții care au până în 26 de ani,
  • Cei care sunt ucenici,
  • Pensionarii a căror pensie provine din sistemul public,
  • Persoanele fizice care au, în același timp, mai multe contracte de muncă cu timp întreg sau cu timp parțial, iar valorea cumulată a acestora este mai mare decât salariul minim pe economie,
  • Persoanele care au dizabilități.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

România este cu un pas mai aproape de impozitul progresiv

După ce digitalizarea ANAF va avea loc, există posibilitatea introducerii graduale a impozitului pe venitul global, ceea ce ar duce, în timp, la impozitarea progresivă.

Mai mult decât atât, Coaliția a decis creșterea accizelor. Așadar, începând cu data de 1 august, un pachet de țigări va fi cu 60 de bani mai scump și, de la 1 ianuarie 2023, un litru de alcool va fi mai scump cu 6 bani.

De asemenea, TVA-ul ca vrește și el, motiv pentru care mesele la restaurant, serviciile de catering și cazările la hoteluri vor avea o valoare adăugată de 9% de la 5%, iar TVA-ul pentru băuturile cu zahăr va ajunge la 19% de la 9%.

Citeste si: Salariul minim ar putea să nu mai fie impozitat. 1,6 milioane de români ar putea să primească mai mulți bani în fiecare lună

TVA-ul locuințelor va fi de doar 5% până la plafonarea de 600.000 de lei și până în 80 mp2 utili. În cazul tranzacțiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice, dacă locuința a fost deținută mai mult de 3 ani, impozitul va fi de 1% și de 3%, dacă perioada de timp este mai mică de trei ani. Excepție de la această regulă fac moștenirile.

Impozitul dividentelor ajunge la 8%, iar câștigurile la jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40%, conform digi24.ro.