Sute de hectare din Delta Dunării au fost cuprinse de flăcări! Cine este vinovat pentru incendiu: „Sunt anumite meserii care se leagă de acest tip de incendieri”

Author: Lavinia Medrea

Cine este vinovat pentru incendiu

Sursa: PixaBay/ISU Tulcea

Un incendiu puternic de vegetație a avut loc în Delta Dunării. Sute de hectare au fost făcute scrum în localitățile Sfântu Gheorghe și Murighiol, județul Tulcea.

Este al treilea incendiu de vegetație din ultimele 24 de ore care a fost provocat, cel mai probabil, susțin autorităţile, de către pescari sau oieri.

Sute de hectare din Delta Dunării au fost cuprinse de flăcări

Cine este vinovat pentru incendiu
[Sursa: PixaBay/ISU Tulcea]

Specialiștii au declarat că este un obicei ca oamenii să ardă vegetația pentru a curăța terenurile, lucru extrem de periculos pentru ecosistemul Deltei Dunării. 

Citește și: Zeci de pacienți au fost evacuați, după ce o bucată din acoperișul Sanatoriului TBC Marlia, Caraș-Severin, s-a prăbușit. Clădirea era, deja, într-o stare deplorabilă

În dreptul localității Sfântu Gheorghe, aproape 1.000 de hectare de stufăriș au fost arse din temelii. Este al treilea incendiu de acest fel din ultimele 24 de ore. Alte zone în care ard hectare sunt Dunavățu și Satul Nou.

Din cauza vântului puternic, focul se extinde foarte ușor. 

„Categoric, aceste incendii nu fac bine! Sunt foarte multe animale care pot fi afectate de incendii. Gândiţi-vă că în Delta Dunării avem de-a face cu 11.270 de specii de plante şi animale”, a declarat Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

„Incendierea zonelor cu vegetaţie uscata este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime şi, nu în ultimul rând, afectează ecosisteme întregi, mai ales în Delta Dunării. Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid şi se extind la fel de rapid, mai ales dacă bate vântul. Este o situaţie riscantă şi pentru salvatori! Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puşi în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil.

Direcţia flăcărilor se poate schimba într-o secundă, iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenţionale când autospecialele de intervenţie nu pot ajunge în zonele inaccesibile”, a informat ISU Delta.

Vinovați de incendiu ar fi pescarii și oierii

„Din păcate, sunt anumite meserii care, prin tradiţie, se leagă de acest tip de incendieri care, până nu demult, nu erau interzise”, a mai precizat Teodosie Marinov. 

„Avem o vegetaţie specifică Deltei pentru care suntem unici în Europa. Şi trebuie să înţelegem că avem obligaţia să o menţinem”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Citește și: O mamă a murit alături de cei 7 copii ai săi, după ce casa le-a luat foc. Tatăl este singurul supravieţuitor, dar se află în stare gravă la spital, în Franţa

Pentru provocarea unor astfel de incendii, amenzile sunt cuprinse între 5.000- 10.000 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, suma se ridică la 25.000- 50.000 de lei.