Aleksei Navalnîi a fost declarat decedat în urmă cu aproximativ două săptămâni, însă abia vineri, 1 martie 2024, a avut loc înmormântarea acestuia, la cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei. Sute de ruși au decis să îi aducă omagii liderului opozantului Aleksei Navalnîi și în a treia zi de la înmormântarea acestuia.
Sute de ruși stau la coadă pentru a îi aduce omagii lui Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi a fost raportat decedat în urmă cu două săptămâni, în cadrul penitenciarului din regiunea arctică în care acesta se afla, iar vineri, 1 martie 2024, acesta a fost condus pe ultimul drum de către sutele de ruși ce l-au apreciat pentru ideile sale, dar și pentru schimbările pe care dorea să le aducă în lume.
Duminică, 3 martie 2024, a reprezentat a treia zi în care sute de ruși au decis să aștepte în cozi pentru a ajunge la mormântul lui Aleksei Navalnîi, astfel încât să îi aducă omagii.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
La doar trei zile de la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, mormântul acestuia este greu de observat datorită varietății de flori sau aranjamente florale ce au fost aduse de susținătorii acestuia. Trandafiri sau garoafe au ajuns până la înălțimea crucii pe care este scris numele liderului opozantului, însă pe lângă acestea, oamenii aduc la mormântul lui Aleksei Navalnîi și afişe, jucării şi alte obiecte.
Oamenii ce au fost prezenți la mormântul lui Aleksei Navalnîi pe parcursul celor trei zile au declarat că dispozitivul poliţiei s-a diminuat, iar autoritățile nu au abuzat de puterea pe care o au, astfel
încât nu au realizat excese sau arestări în ultimele două zile la Moscova, potrivit agrepres.ro.Peste 40 de țări cer o anchetă cu privire la decesul lui Aleksei Navalnîi
Luni, 4 martie 2024, peste 40 de țări au făcut un apel către Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, prin intermediul ambasadorului Uniunii Europene, Lotte Knudsen, pentru deschiderea unei anchete independente cu privire la decesul lui Aleksei Navalnîi.
„Suntem revoltați de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui (Vladimir) Putin și autorităților ruse. Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă asupra circumstanțelor morții sale subite”, a declarat Lotte Knudsen.
Aceste peste 40 de țări au cerut ca toți prizonierii politici, apărătorii drepturilor omului, jurnaliştii și activiștii împotriva războiului să fie eliberați de către Rusia. „Solicităm Federației Ruse să pună capăt acestui climat de impunitate și să creeze un mediu sigur pentru opoziția politică și vocile critice”, se mai arată în declarație, potrivit romania.europalibera.org .