Sute de suflete traiesc inca pe intuneric! La scoala copiii invata dupa cum rasare sau apune soarele

Autor: B.M. Editor: Bogdan Mihai
Actualizat: 27 mar 2017, 19:43

Sute de suflete traiesc inca in intuneric! Desi pare ireal, peste 150 de locuinte, o gradinita si o scoala inca nu au curent electric.

La scoala, copiii invata dupa cum rasare sau apune soarele. E o Romanie nestiuta si dureroasa! "Trebuie sa coboram lampa sa poata sa scrie. ca altfel nu pot sa faca temele".

Ce spune invatatoarea e infiorator. "Ieseau soareci in timpul orelor". Suntem intr-un sat din inima Maramuresului, aruncat printre colinele domoale ale muntilor. O lume arhaica, neatinsa de civilizatie. Dintr-un alt secol. Uitata de lume, uitata de autoritati!

De cum se iveste soarele, copiii din toate colturile catunului pornesc spre scoala.

N-o sa va vine sa credeti ca asa arata o scoala unde invata 15 elevi. Este o casuta din lemn, cu o singura incapere, o tabla rupta si o sobita mica.

Invatatoare este doamna Maria. Se descurca asa cum poate. Fara calculator, fara internet si cu manuale vechi. Ca de anticariat. Abia se mai desluseste scrisul. Cum se descurca fara curent? "Iarna, cand este intuneric, incepem primele ore cu mai putina lumina si, apoi, materii de baza, romana, matematica.
Este greu, sunt si ei copii si trebuie se ne straduim si noi, parintii".

De 7 ani, dascalul strabate pe jos, 10 kilometri, ca sa-i invete carte pe micuti. Nu se plange. Drumul pana la scoala si inapoi acasa este o aventura. Parintii nu-si lasa copiii singuri nicio clipa: "O petrecem pe fetita; vin mistretii, e greu, prin padure, sa treaca".

Copiii nu viseaza sa aiba calculatoare, tablete ori telefoane inteligente.
Acesta este Romania necunoscuta! Pare o realitate paralela cu cea a autoritatilor. 168 de familii nu au energie electrica. Acum doi ani, s-ar fi facut un proiect, uitat printr-un birou, la Bucuresti, ne spune primarul.
##VIDEO125308##

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.