SVB și Signature Bank au dat faliment, First Republic se apropie!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 apr 2023, 09:56

Acțiunile au crescut pentru a doua zi consecutivă și au încheiat săptămâna în creștere, în condițiile legate de sănătatea First Republic Bank

Sursa: PixaBay

Acțiunile au crescut pentru a doua zi consecutivă și au încheiat săptămâna în creștere, în condițiile legate de sănătatea First Republic Bank

Acțiunile au crescut pentru a doua ședință de tranzacționare consecutivă și au încheiat săptămâna în creștere, în condițiile în care temerile legate de sănătatea First Republic Bank au continuat să planeze asupra Wall Street.
S&P 500, Nasdaq Composite și Dow Jones au crescut în această lună, indicele blue-chip marcând cea mai bună creștere lunară din ianuarie.
În cursul săptămânii, Dow a câștigat 289 de puncte, sau 0,9%, S&P 500 a adăugat 0,9%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 1,3%.


Acțiunile First Republic au scăzut vineri cu 43%, atingând minime record, după ce au circulat informații potrivit cărora creditorul regional se îndreaptă probabil spre lichidare judiciară de către FDIC. Acțiunile creditorului aflat în dificultate au scăzut cu 97% în acest an.
Între timp, acțiunile Snap au scăzut vineri cu 17%, după ce compania a raportat primul declin trimestrial al vânzărilor de la intrarea în bursă în 2017.
Acțiunile Amazon au scăzut cu aproximativ 4% după ce gigantul comerțului electronic a raportat o încetinire a activității sale de cloud.

De asemenea, investitorii au digerat două rapoarte foarte așteptate din partea autorităților federale de reglementare cu privire la evenimentele care au dus la prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank. Autoritățile de reglementare au evidențiat defecte în managementul băncilor, precum și în propriile procese de supraveghere a acestora.
După ce rezultatele Big Tech și ale băncilor au fost în mare parte înlăturate, investitorii se concentrează asupra următoarei decizii a Rezervei Federale privind rata dobânzii, care urmează să fie anunțată miercuri.
Analiștii se așteaptă ca banca să majoreze ratele cu un sfert de punct.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, se va confrunta probabil cu întrebări despre planurile băncii centrale pentru restul anului în conferința sa de presă din aceeași zi- precum și cu întrebări despre înăsprirea condițiilor de creditare, în condițiile în care haosul din jurul știrilor First Republic reînnoiește temerile bancare.
Dow Jones a crescut cu 272 de puncte, sau 0,8%.

S&P 500 a câștigat 0,8%.
Nasdaq Composite a avansat cu 0,7%.

"Puneți polițiștii de reglementare din nou pe terenul finanțelor", spune un susținător al reformei financiare

Dennis Kelleher, directorul general al grupului non-profit de advocacy Better Markets, a declarat că Rezerva Federală trebuie să acționeze urgent pentru a remedia problemele prezentate în raportul post-mortem al băncii centrale cu privire la Silicon Valley Bank.

Mai exact, a spus el, este timpul să anuleze dereglementarea industriei, criticată pe scară largă, care a contribuit la dispariția SVB.
Unele propuneri din raport "nu numai că sunt inadecvate, dar ar putea fi și nereușite, având în vedere eforturile neîncetate ale industriei financiare de a proteja acea dereglementare", a declarat Kelleher într-o declarație. "Riscurile cunoscute vor continua să se metastatizeze, iar noi riscuri vor apărea".
Fed și alte autorități de reglementare bancară trebuie să acționeze rapid pentru a preveni prăbușirea unei alte bănci prin consolidarea supravegherii și creșterea cerințelor de capital și lichiditate, a susținut el.

"Raportul spune, de fapt, că dacă scoți polițiștii de pe străzile orașului într-un cartier cu infracționalitate ridicată, atunci vor fi mult mai multe încălcări ale legii... Nu este un mister cum să rezolvăm aceste eșecuri: să punem polițiștii de reglementare înapoi în sectorul financiar...".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un raport guvernamental de supraveghere afirmă că băncile și autoritățile de reglementare au acționat lent înainte de prăbușirea creditorilor

Silicon Valley Bank și Signature Bank au împărtășit numeroase asemănări care au dus la dispariția lor luna trecută, potrivit unui al treilea raport bancar publicat vineri, de data aceasta de către Government Accountability Office.
Agenția nepartizană a citat gestionarea deficitară a riscurilor, rezervele slabe de lichidități, creșterea rapidă necontrolată și dependența excesivă de depozitele neasigurate ca factori care au dus la falimentul ambelor bănci.
Băncile au răspuns lent la notificările primite de la autoritățile de reglementare, în timp ce autoritățile de reglementare au fost la fel de lente în intensificarea acțiunilor de supraveghere, a constatat raportul GAO.
Pentru a limita riscul sistemic care a apărut după prăbușirea SVB și Signature Bank, Departamentul Trezoreriei a creat Programul de finanțare la termen a băncilor pentru a contribui la consolidarea lichidităților pentru băncile care puteau contracta un împrumut pe un an de la una dintre băncile regionale ale Fed. Până la 19 aprilie, 74 de miliarde de dolari au fost împrumutate prin intermediul programului, a raportat GAO.

Citește și: Banca americana First Republic se clatină pe muchie de cuțit!

Citește și: Inegalitatea veniturilor crește, lumea studiaza problema si solutii!

Citește și: Nvidia câștigă cursa in fata Facebook pentru dominarea Metaversului?

 

Taguri:

Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.