Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face? Interzis să faci aceste lucruri pe 29 august

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 iul 2022, 07:50
Superstiții legate de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sursa: Captură YouTube

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august, potrivit calendarului creștin ortodox. Ce nu se face în această zi? Este interzis!

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Finalul lunii august le aduce credincioșilor încă o sărbătoare importantă, mai exact Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acest moment este prăznui pe data de 29 august 2021 și marchează finalul anului bisericesc, având în vedere că pe data de 1 septembrie începe noul an bisericesc. Iată ce nu se face de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul și ce ar trebui să știe toți credincioșii. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Când se sărbătorește?

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an și marchează finalul anului bisericesc. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe data de 29 august și chiar dacă este o sărbătoare importantă, puține persoane știu că aceasta este, de fapt, o zi de post și rugăciune, zi în care credincioșii trebuie să își întoarcă și mai mult fața către credință, să fie mai buni și mai atenți la nevoile celor din jur.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătoarea care îi îndeamnă pe credincioși să postească atât pentru a-și aminti de comportamentul lui Irod, care i-a cerut Salomeei să-i danseze, iar la final i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul, dar și pentru a aminti de viața înfrânată a lui Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului, astfel că lui îi sunt dedicate 3 sărbători importante, una dintre ele fiind Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe 24 iunie este sărbătorită nașterea Sfântului Iona Botezătorul, pe 7 ianuarie credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan ca botezător al Domnului, iar pe 29 august este sărbătorită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul este singurul sfânt pentru care Biserica Ortodoxă Română a închinat o zi specială de post. 

Citeste si: Când are loc ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și ce reprezintă această zi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi?

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi cu o semnificație aparte și de care se leagă o mulțime de superstiții. Astfel, s-a transmis din generație în generație o listă cu lucrurile care nu se fac în această zi de post și rugăciune.

Se spune că în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul oameilor le este interzis să taie cu cuțitul.

O superstiție veche spune că pe 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii ar trebui să rupă totul cu mâna, în semn de respect pentru Sfântul Ioan Botezătorul.

Credincioșii ar trebui să evite să folosească orice obiect ascuțit pe 29 august, atunci când este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, motiv pentru care, încă din cele mai vechi timpuri, cei care lucrau cu obiecte ascuțite evitau să muncească în această zi pentru a nu fi pedepsiți.

În ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se mănâncă varză. Se crede că Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul ca pe varză și a înviat de 7 ori. Se spune că nu este bine ca pe 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, să se consume vin roșu și legume sau fructe de culoare roșie, acestea fiind asociate cu sângele Sfântului Ioan Botezătorul. 

Este interzisă consumarea fructelor și legumelor cu formă rotundă în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul și în popor se spune că cei care nu respectă această superstiție se pot îmbolnăvi de friguri. 

În ziua în care este prăznuită tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii obișnuiesc să țină post negru pentru a sublinia încă o dată importanța acestei zile. Dacă pe 7 ianuarie este motiv de sărbătoare și petrecere, pe 29 august, tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este momentul care pune accentul mai mult pe spiritualitate, pe rugăciune și pe întoarcerea la credință. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu curce roșie în calendarul creștin ortodox și cum în 2021 pică într-o zi de duminică, există ideea potrivit căreia această zi ar trebui să fie dedicată odihnei. Astfel, se spune că pe 29 august, credincioșii nu ar trebui să spele rufe sau să muncească, fiind interzise acele activități care nu sunt necesare. 

Citeste si: De ce sunt interzise nunțile și botezurile în marile posturi ale ortodocșilor

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.