Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 29 august

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 mai 2023, 00:15
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea care marchează finalul anului bisericesc
Sursa: Captură YouTube

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită în fiecare an pe data de 29 august. Află dacă se spune sau nu „La mulți ani!” în această zi.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul, motiv pentru care este respectată cu strictețe de credincioși. Cum foarte mulți români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul a apărut o dilemă: se spune sau nu „La mulți ani!” pe 29 august? Iată cum trebuie să procedezi dacă ai apropiați care poartă acest nume sfânt.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se zice la mulți ani pe data de 29 august?

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită anual, pe data de 29 august, aceasta fiind sărbătoarea care încheie anul bisericesc. Pe data de 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este un moment de post și rugăciune, astfel că, în această zi, credincioșii care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul nu ar trebui să petreacă.

Ziua în care toți cei care au primit acest nume sfânt la botez își pot serba onomastica este 7 ianuarie, atunci când este Soborul Sfantului Ioan Botezatorul.

Pentru că ziua de 29 august, atunci când este amintită tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, este o zi în care credincioșii obișnuiesc să țină post negru și să se roage pentru iertarea păcatelor, petrecerile nu ar trebui să aibă loc, astfel că în această să nu se fac nici urări.

Astfel, potrivit tradiției, pe 29 august nu se spune „La mulți ani!” celor care poartă numele Sfântului Ioan sau derivate ale acestuia.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Când pică în 2021?

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 29 august. În anul 2021, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pică într-o zi de duminică, astfel că toți credincioșii sunt îndemnați să respecte această zi de sărbătoare cu strictețe și să își dedice ziua rugăciunii și postului. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare despre sacrificiu și credință, motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca pe 29 august să fie zi de post aspru. Acesta este motivul pentru care unii credincioși aleg să țină post negru în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face? Interzis să faci aceste lucruri pe 29 august

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face pe 29 august?

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru că este o zi marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, această sărbătoare are o importanță majoră, ceea ce înseamnă că există o serie de interdicții care se leagă de această zi. 

Din generație în generație s-a transmis ideea potrivit căreia nu este bine ca pe 29 august, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, să fie folosit cuțitul sau alte obiecte ascuțite, ceea ce înseamnă că orice necesită tăiere astăzi trebuie rupt cu mâna. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătoarea în care credincioșilor le este interzis să consume varză, fructe și legume rotunde sau de culoare roșie. Tot în această zi, oamenii nu ar trebui să bea vin roșu, acesta amintind de sângele Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru că este o zi de sărbătoare, dedicată postului și rugăciunii, pe 29 august, credincioșii nu ar trebui să lucreze. Astfel, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se spală rufe, nu se face curățenie și nici nu se muncește, fiind o zi în care credincioșilor li se recomandă să se apropie mai mult mult de credință și de Dumnezeu.

În trecut se spunea că cei care nu respectă aceste tradiții și superstiții riscă să se îmbolnăvească de friguri și să le meargă rău întregul an. 

Citeste si: Când are loc ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și ce reprezintă această zi

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.