TAINELE muntilor Bucovinei! Hutulii, STAPANII codrilor

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 13 oct 2020, 03:00

Nimeni nu le-a putut stabili cu precizie originea.

Unii spun ca sunt un neam ucrainean, altii ca sunt daci, care au imprumutat acum sute de ani o limba slava. Oricum ar fi, hutulii si-au castigat pe merit faima de oameni liberi ai padurii. Urmariti un material de George Mihai si Vlad Ciobanu despre viata ultimilor hutuli!

Ca sa ajungi din vatra comunei Moldova Sulita catre catunele imprastiate pe vaile cascate intre obcine, strabati drum lung. Si frumos deopotriva.

De poveste e fiecare imagine ce ti se-asterne-n fata ochilor dupa fiecare curba, in coasta fiecarui palc de brazi.
Cu cat inaintezi spre varf, in inima padurii, cu-atat realizezi mai tare de ce hutulii nu si-au abandonat niciodata viata din creierii muntilor. Izolarea aceasta i-a ajutat sa nu-si piarda de tot limba, obiceiurile si mestesugurile.

Doar o mana de oameni se mai incumeta sa mai traiasca aici, iarna in special.
Vreo 10 case mai sunt. Mergem si noi la unul dintre hutulii de frunte. Coltisorul acesta de Bucovina, mai ales iarna, e cu adevarat spectaculos! E frumos sa-l privesti, o sa-l priviti la televizor, sa-l admire in poze, in ilustrate, dar viata-i grea aici.
Invatati, insa, cu iernile grele, hutulii nu isi fac griji decat poate dupa ce zapada trece de nivelul gardurilor. Dar in inima muntilor, gasim si taine pastrate din mosi-stramosi.


Ganditi-va la cate le ofera codrii hutulilor, din primavara pana tarziu in toamna! De toate au invatat sa se foloseasca oamenii. Fara sa se planga ca nu au nici acum electricitate ori apa curenta, ca farmacia si spitalul sunt atat de departe. Aici, nu s-au avut decat unii pe altii si toti- pe Dumnezeu.

Graiul hutul e unic. Si asta ii tine inca uniti. Desi nimeni n-a putut stabili cu exactitate originile neamului lor, cel mai probabil hutulii ar fi urmasi ai dacilor liberi si ar trai aici de cand lumea.
Iar ce au mostenit din batrini, pastreaza. Cum ar fi sculptatul in os, fildesul de Romania, cum il numesc cei de-aici.

In fiecare drug de lemn si-n fiecare crampei de os hutulul a vazut ceva. Ba o unealta, ba o podoaba, un ornament. Pe toate a invatat sa si le faca singur. La fel cum face si mesterul Mircea Murga astazi.

Iarna, cand vantul bate naprasnic si deseneaza flori de gheta in geam, mesterul e cel mai multumit.
Se poate-nchide in micul sau univers de artizan. Murga nu precupeteste niciun efort. Se daruieste intru totul lucrului deprins, cu-atata drag, din strabuni.
##VIDEO101473##

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.