Taloanele de pensie vor fi modificate, începând cu ianuarie 2023. Detaliul important la care trebuie să fie atenți pensionarii

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 aug 2023, 05:55

Taloanele de pensie vor fi modificate.

Sursa: https://pixabay.com/

Din 2023, taloanele de pensie urmează să fie modificate.

Potrivit antena3.ro odată cu mărirea pensiilor de la 1 ianuarie, pensionarii vor primi și noile taloane de pensii.

Cum vor arăta noile taloane de pensii în 2023

Pensionarii vor primi odată cu pensiile mărite din 1 ianuarie 2023 și noile taloane de pensii, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, într-o intervenție la postul de televiziuneAntena3 CNN. Acesta spune că procesul de tipărire al noilor cupoane de pensii va începe pe la jumătate lunii viitoare, ținând cont că actul normativ trebuie să se publice în Monitorul Oficial.

„Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile

mărite”, a declarat Daniel Baciu.

Taloanele vor ajunge la pensionari în momentul în care vor primi pensia mărită, după majorarea punctului de pensie de la 1586 de lei la 1784 de lei.

Citește și: Ce pensionari nu vor beneficia de majorarea de 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Rolul pe care voucherele sociale îl vor avea în această situație

Ce vor conține taloanele de pensie din 2023

Pe noile taloane de pensie se vor găsi atât valoarea acestora cât și valoarea ajutorului acordat de guvern pentru pensionarii cu venituri mici.

Astfel că, un pensionar care primește 1200 de lei va găsi pe talon valoarea pensiei, dar și valoarea ajutorului de care va beneficia, în acest caz 1.000 de lei. Suma de ajutor social va ajunge la pensionari în două tranșe, prima fiind plătită chiar în ianuarie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ajutoarele vor varia în funcție de pensie și vârstă, însă majoritatea bătrânilor din România vor primi, într-o formă sau alta, o mână de ajutor în 2023. Asta, în condițiile în care inflația poate atinge 16% până la finele anului viitor.

Citește și: Legea Pensiilor se schimbă radical! Președintele Casei Naționale de Pensii Public a anunțat ce se întâmplă din 2023 cu recalcularea pensiilor

Cu cât vor crește pensiile din ianuarie 2023

Liderii coaliției de guvernare au stabilit luni seară, 21 noiembrie, că pensiile vor crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. Premierul României Nicolae Ciucă a declarat că: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”.

Acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici: „1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”.

„Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.” a mai adăugat acesta.

Nicolae Ciucă a mai spus că „Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”.