Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care sunt cele mai bine plătite domenii

Autor: Laura Macovei

Câștigurile pot ajunge la mii de euro pe lună, mai ales în Europa de Vest

Sursa: PixaBay

În contextul crizei forței de muncă din România, multe țări din Europa oferă salarii extrem de atractive, în special în anumite domenii profesionale.

Un astfel de exemplu îl reprezintă profesia de medic, unde câștigurile pot ajunge la mii de euro pe lună, mai ales în Europa de Vest. Țări precum Germania, Franța sau Marea Britanie oferă salarii semnificativ mai mari decât cele din România, ceea ce atrage un număr mare de specialiști din domeniul medical.

Citește și: Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să îi parcurgi

România se confruntă cu o criză în forța de muncă

Plecarea medicilor din România către alte țări europene este o problemă majoră cu care se confruntă sistemul medical românesc. Potrivit senatorului Mihai Dohotar, în cadrul unei emisiuni TV, deficitul de forță de muncă calificată din România este unul îngrijorător și afectează direct dezvoltarea economică a țării. De asemenea, politicianul a menționat că în 2022, deficitul de forță de muncă a atins 145.000

de persoane, cu riscul de a depăși 224.000 până în 2026.

„Antreprenorii din diaspora sunt din ce în ce mai interesați de a investi în România. Dar asta nu înseamnă că se vor repatria neapărat fizic. Cei care și-au făcut un business de succes în țara în care locuiesc au la îndemână, în ziua de azi, instrumente prin care pot să conducă o afacere și de la distanță, fără să fie, neapărat, nevoie să fie prezenți fizic.

Poate că și către această categorie ar trebui să ne orientăm atenția. Părerea mea este că, totuși, nevoia cea mai mare la acest moment este această forță de muncă calificată. Cei mai mulți dintre ei s-au calificat în țările în care au plecat, la locul de muncă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Este și aici o problemă – majoritatea nu au (o calificare – n.r.), poate doar un contract de muncă care să ateste faptul că a lucrat, de exemplu, ca instalator sau zidar sau fierar betonist. Ei n-au plecat cu o calificare nici din România, n-au făcut nici acolo cursuri, sau prea puțini dintre ei au făcut cursuri sau calificări, decât simplul fapt că au lucrat mulți ani în meseria respectivă îi califică să poată face acea meserie”,  a

spus Mihai Dohotar, conform DC News.

Țările care oferă salarii de mii de euro

Deși s-au propus soluții pentru a încetini plecarea medicilor, cum ar fi introducerea unei taxe pentru cei care aleg să profeseze în afara țării, aceasta rămâne o măsură controversată. O soluție viabilă ar fi îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor pentru a menține personalul calificat în țară.

„Pe de altă parte, ne-au plecat și mulți medici. Știm bine, Europa de Vest «fură creiere», să zic așa. Și e normal să te duci la câștiguri de 7.000 – 8.000 de euro pe lună în țările care plătesc bine medicii – Belgia, Germania, Franța. S-a tot discutat despre introducerea unei taxe…

E un subiect controversat. Multă lume nu este de acord cu așa ceva, deși statul român folosește foarte multe resurse ca să formeze un medic; vorbim de mulți ani de școală, și nu e vorba doar de finanțare, că mulți intră la buget, adică e finanțat”,  a mai spus acesta.